Gå til sidens hovedinnhold

Gjeld er farlig

Her er finanskrisens viktigste lærdom.

(NA24-KOMMENTAR): Folk vil trekke ulike lærdommer etter årets dramatiske finanskrise. Min kandidat er enkel: Gjeld er farlig.

Gjeld er som alkohol. En hyggelig venn for mange, men en ødeleggende tyrann for andre. Og mens oppturen inntreffer umiddelbart, kommer bakrusen i ettertid.

Boliglån gjør for eksempel at vi kan skaffe oss en romslig bolig mens vi har små barn, stedet for når barna er voksne. For de fleste er dette en fornuftig bruk av lån.

Mange merker også en annen positiv side ved lån. La oss si du kjøper bolig til 2,5 millioner kroner med 2 millioner i avdragsfritt lån og 500.000 kroner i egne sparepenger. I løpet av et år stiger verdien av boligen så med 20 prosent til 3 millioner kroner. Selv om du trekker fra renter og transaksjonskostnader, vil du nesten ha doblet dine 500.000 på ett år.

Gjeld øker gevinsten som tilfaller egenkapitalen, og frem til i fjor, var gjeldsfinansierte boligkjøp en oppskrift på suksess. Norske husholdninger har da også tredoblet sin bruttogjeld de siste ti årene.

Det samme har finansbransjen benyttet seg av i stadig større grad. Ved å bruke mye gjeld til å finansiere investeringer, har investeringsbanker, hedgefond og private equity-selskaper tjent enorme summer i flere år.

På Oslo Børs kunne du nesten ikke unngå å bli rik hvis du finansierte bygging av en oljerigg med milliarder i gjeld.

Baksiden
Men det siste året har vi sett baksiden av medaljen. Gjeld øker ikke bare oppsiden, men også nedsiden. Hvis boligkjøperen i vårt eksempel i stedet opplever at boligens verdi faller 20 prosent, forsvinner 100 prosent av sparepengene som ble puttet inn.

Den som har lånefinansierte investeringer i finansmarkedene, vil etter kursfall bli møtt med krav om ytterligere sikkerhet. Hvis man ikke klarer å stille sikkerhet, blir investeringen tvangssolgt. Det utløser ytterligere kursfall, som gjør at enda flere investorer blir utsatt for tvangssalg. Og så videre.

Det kan godt vise seg at denne høsten i ettertid viser seg å ha vært et godt tidspunkt for å kjøpe aksjer (noen av oss mener det). Men det hjelper lite hvis du ikke har penger og aksjene dine blir tvangssolgt. Da er spillet slutt.

Lysest før det blir mørkt
Noe av det skumleste med lån er at risikoen tilsynelatende fremstår som minst når den er størst. Etter 15 år med nesten kontinuerlig oppgang, var det bare de dystreste grinebiterne som i 2005 eller 2006 advarte mot å ta på seg for mye gjeld for å kjøpe bolig.

Også i finansbransjens risikomodeller ble muligheten for et større boligfall tillagt mindre og mindre vekt ettersom oppgangen ble større og større. Det er grenser for hvor lenge pessimister kan ta feil og fortsatt beholde jobben.

Dette er på ingen måte nytt. Før tidenes børskrakk i 1929 var det kraftig økning i belånte aksjekjøp på Wall Street.

Som etter tidligere gjeldsbobler, vil vi også denne gangen oppleve at gjeld går av moten. Du blir ikke lenger ansett som smart hvis du lånefinansierer kjøp av en uferdig leilighet for videresalg. I stedet vil du bli sett på som uforsiktig og dum. Lånefinansierte aksjekjøp kommer definitivt til å være fjorårets mote. På børsen vil man belønne selskaper med moderat gjeld, romslig bankkonto og solid inntjening.

Nøkternhet, lite gjeld og penger på hånden – det blir vinnerstilen i 2009.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Ropene på regulering
Akutt kutt
Da Røkke solgte til staten
6 timer er deltid
Bjerkes ilddåp

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden