Gjelden vokser i Norge

Gjelden til Ola og Kari Nordmann steg overraskende i februar.

31.03.08 10:24

Gjeldsveksten i Norge de siste tolv månedene var på 14,2 prosent i februar. Det viser ferske tall fra Statistikk sentralbyrå. Det er identisk med hva tilfellet var i januar.

NA24 - din næringslivsavis

Økonomene ventet ifølge TDN Finans at gjeldsveksten ville ligge på 14,1 prosent i årets andre måned.

Statistikken viser at husholdningenes gjeldsvekst økte, samtidig som de ikke-finansielle foretakenes gjeldsvekst falt. Husholdningenes innenlandske bruttogjeld var 1.761 milliarder kroner ved utgangen av februar, dermed økte tolvmånedersveksten til 11,4 prosent fra 11,2 prosent i januar. Dette er første måneden med oppgang i tolvmånedersveksten siden juli 2007.

De ikke-finansielle foretakenes innenlandske bruttogjeld økte til 1 038 milliarder kroner ved utgangen av februar. Tolvmånedersveksten var 20,7 prosent, ned fra 21,1 prosent i januar.

- Månedsveksten var meget sterk både i januar og februar. Den fortsatt høye veksten i foretakenes innenlandske gjeld kan ha sammenheng med at foretakene i større grad enn tidligere finansierer seg innenlands som følge av uroen i de internasjonale kredittmarkedene. Den sterke oppgangen i foretakenes bruttogjeld har også sammenheng med den høye aktiviteten i norsk økonomi. Årsveksten i foretakenes pengemengde var 13,0 prosent frem til utgangen av februar, ifølge pengemengdestatistikken, altså noe lavere enn veksten i deres innenlandske gjeld, skriver SSB.

Rundt 70 prosent av bruttogjelden på 3.007 milliarder kroner var banklån. Veksten i bankenes utlån økte fra 13,1 prosent i januar til 14,1 prosent i februar, mens årsveksten i kredittforetakenes utlån falt fra 39,4 prosent til 30,1 prosent i samme periode.

Vekstratene er påvirket av overføringer av utlån mellom banker og kredittforetak, opplyser SSB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag