NA24.no

Gjeldsfrykt herjer på børsene

Foto: KARIM SAHIB (AFP)
Sist oppdatert:
Kjempegjeld ga investorene en skikkelig kalddusj.

Den voksende gjelden for Dubai World har skapt bekymringer i det europeiske aksjemarkedet. Det smitter også over på Oslo Børs.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen raser ned 3,05 prosent til 349,164 poeng.

Ved de øvrige børsene i Europa bar det også rett ned. I Tyskland falt DAX-indeksen 3,2 prosent, mens FTSE 100 i London ramlet 3,1 prosent. I Stockholm ble fallet på vel 3,2 prosent mens Helsingfors stupte med 3,33 prosent. København klarte seg noe bedre med en nedgang på 1,40 prosent.

- Det er uten tvil sterk fokus på gjelden til Dubai i markedene for tiden, fordi dette tok markedene på sengen. Det er spesielt fokus på statsgjelden, etter signalene om å utsette nedbetalingen. Risikopåslaget for Dubais gjeld har dermed skutt i været i det siste. Det antyder at investorer frykter at konkurs har blitt mer sannsynlig, selv det nok ikke er nærliggende, sier Chen til NA24 torsdag.

Les mer: - Bærer preg av stormannsgalskap

Skremmeskudd fra Dubai
Det statlige holdingselskapet Dubai World har problemer med å håndtere den kraftige gjelden og har bedt om seks måneders utsette på nedbetaling av gjelden på 60 milliarder dollar. Nyheten sender sjokk ut i markedene og viser at finanskrisen ikke er over.

Påminnelsen slå rett ut i det europeiske aksjemarkedet og det er hovedsakelig bankene som får unngjelde. En rekke internasjonale banker har sendt ut oppdatering om de er eksponert mot gjelden, men det har likevel ikke beroliget nervøse investorer.

I USA er de opptatt med å feire «Thanksgiving Day» og det innebærer at de amerikanske markedene holder stengt. Normalt bidrar dette til at børsene er mer urolige i andre steder i verden. Lavere aktivitet og ikke minst manglende signaler fra verdens største finanssenter gjør at investorene må se andre steder for inspirasjon.

Les mer: Her er årets kalkun

Med tanke på usikkerheten knyttet til Dubai World gir det fallende kurser. I Asia er det bekymringer rundt hvordan den sterke japanske valutaen yen vil slå ut på eksporten. Dollaren har falt til det laveste nivået mot yen på over 13 år, og det vil gjøre japanske varer dyrere. USA er det største eksportmarkedet for flere japanske giganter.

Olje ned
Stengte markeder i USA og manglende amerikanske aktivitet har også preget råvaremarkedet. Uroen har også gjort at det har vært en allokering av midler til mer trygge havner. Dollaren ble dermed mer populær og den amerikanske valutaen steg markant utover dagen.

Styrkelsen av dollaren sørger for at prisen på råolje trekkes ned. Da handelen på Oslo Børs stengte ble kontraktene på nordsjøolje med levering i januar neste år omsatt for vel 77,4 dollar per fat.

Statoil falt 2,73 prosent til 142,40 kroner, men det er en rekke andre av tungvekterne gjør det langt dårligere. Drevet av uroen i europeiske finansaksjer ble DnB Nor sendt ned 5,15 prosent til 61,7 kroner. Yara falt 4,97 prosent til 227,70 kroner. Solkjempen REC ble sendt ned 5,86 prosent til 33,25 kroner, Hydro fikk 3,51 prosent av verdien kappet bort slik at aksjen nå er verdt 40,15 kroner.

Tryner
NorDiag ble sendt ned 41,18 prosent til 3,50 kroner etter at de har gjennomført en rettet emisjon på 42 millioner kroner. Tegningskursen havnet på 1 kroner og med tanke på onsdagens sluttkurs på 5,95 kroner måtte bioteknologiselskapet lokken med en heftig rabatt. Noe av kursfallet må tilskrives at aksjene omsettes uten rett til tegningsrettigheter i forbindelse med en etterfølgende reparasjonsemisjon.

Les mer: Gigantrabatt i emisjon

DiaGenic har også hentet penger. I en rettet emisjon fikk de inn 34,4 millioner kroner der tegningskursen havnet på 2,75 kroner per aksje. Det vil også bli gjennomført en reparasjonsemisjon der eksisterende aksjonærer som ikke deltok i den rettede emisjonen får anledning til å tegne seg. Aksjene går uten rett til delta i den etterfølgende emisjonen fra og med i dag. Kursen faller 10 prosent til 2,78 kroner.

Teco Maritime falt 24,10 prosent til 1,26 kroner etter at de har lagt frem et nytt underskudd. I tillegg er de i brudd med lånevilkårene de har med Privatbanken. Selskapet opplyser at de regner med å få ordnet opp i bruddene i løpet av kort tid.

Les mer: Børsselskap i brudd med banken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere