NA24.no

Gjeldsveksten bremser opp

Foto: Scanpix (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Den lave veksten i nordmenns gjeld, tok «alle» på senga.

Mandag var veksttallene for gjelden til norske forbrukere og bedrifter ute. Tallene var overraskende for markedet.

På forhånd var det ventet at kredittveksten (K2) ville fallet fra 4,8 prosent i november til 4,5 prosent i november. Fasiten for gjeldsveksten havnet imidlertid på 4,1 prosent.

Bremset av rentehopp?
Rentehoppet i desember, har trolig ført til at både bedriftene og forbrukerne har bremset opp. I desember valgte Norges Bank overraskende å øke styringsrenten sin med 0,25 prosent til 1,75 prosent. Tallene viser altså at norske husholdninger bremset opp låneinntaket sitt, noe som er overraskende når man ser på oppgangen i boligprisen.

- Kredittveksten falt noe mer enn ventet. Nedgangen for husholdningene var noe overraskende i lys av den siste tidens oppgang i boligprisene, skriver DnB Nor Markets i en kommentar til tallene.

Endrer ikke renteutsiktene
Også Nordea Markets synes gjeldstallene er meget overraskende, og viser til oppgangen i boligprisen.

- Vi var overrasket over å se at husholdningenes kredittvekst falt fra 6,7 prosent fra 7 prosent (tolvmånedersveksten red. anm.) mot en ventet oppgang på 7,2 prosent, skriver Nordea i en kommentar.

Bankens analytiker, Katrine Godding Boye, skriver videre at man må se utviklingen også neste måned for å slå fast om dette er en trend. Hun tror ikke at dette vil endre synet på at husholdningenes gjeldsvekst er i ferd med å stabilisere seg, til tross for fallet i desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere