*Nettavisen* Økonomi.

Gjeldsveksten bremser opp

Foto: Scanpix (SCANPIX)

Den lave veksten i nordmenns gjeld, tok «alle» på senga.

01.02.10 11:57

Mandag var veksttallene for gjelden til norske forbrukere og bedrifter ute. Tallene var overraskende for markedet.

På forhånd var det ventet at kredittveksten (K2) ville fallet fra 4,8 prosent i november til 4,5 prosent i november. Fasiten for gjeldsveksten havnet imidlertid på 4,1 prosent.

Bremset av rentehopp?
Rentehoppet i desember, har trolig ført til at både bedriftene og forbrukerne har bremset opp. I desember valgte Norges Bank overraskende å øke styringsrenten sin med 0,25 prosent til 1,75 prosent. Tallene viser altså at norske husholdninger bremset opp låneinntaket sitt, noe som er overraskende når man ser på oppgangen i boligprisen.

- Kredittveksten falt noe mer enn ventet. Nedgangen for husholdningene var noe overraskende i lys av den siste tidens oppgang i boligprisene, skriver DnB Nor Markets i en kommentar til tallene.

Endrer ikke renteutsiktene
Også Nordea Markets synes gjeldstallene er meget overraskende, og viser til oppgangen i boligprisen.

- Vi var overrasket over å se at husholdningenes kredittvekst falt fra 6,7 prosent fra 7 prosent (tolvmånedersveksten red. anm.) mot en ventet oppgang på 7,2 prosent, skriver Nordea i en kommentar.

Bankens analytiker, Katrine Godding Boye, skriver videre at man må se utviklingen også neste måned for å slå fast om dette er en trend. Hun tror ikke at dette vil endre synet på at husholdningenes gjeldsvekst er i ferd med å stabilisere seg, til tross for fallet i desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.