Gjeldsveksten dabber av

Men vi låner fortsatt penger som aldri før.

30.11.06 11:07

Gjelden til både norske husholdninger og bedrifter har i økt i rekordtempo i hele år.

NA24 - din næringslivsavis

Oversikten over låneopptaket i Norge bekrefter bildet om at det fortsatt er høytrykk i norsk økonomi. K2, som er Norges Banks indikator for kreditt fra innenlandske kilder, vokste med 14,6 prosent de siste tolv månedene fram til utgangen av oktober. Den samlede gjeld har i denne perioden vokst med 322,7 milliarder kroner. Det viser statistikken.

Samtidig viser tolvmånedersveksten i kreditt til husholdningene – låneopptaket hos folk flest, nesten samme vekst som i forrige måling. Her var veksten på 12,8 prosent fram til utgangen av oktober. Dette forteller om fortsatt rekordhøyt låneopptak.

- Dette er mer enn nok
- Det er som ventet veldig høy kredittvekst, og det er ingen tegn på noen særlig avmatning foreløpig, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til NA24.

- Hva forteller disse tallene om norsk økonomi?

Klikk på bildet for å forstørre.

- De forteller at Norges Bank nå har en enda enklere jobb med å sette opp rentetempoet. De siste dagene har vi fått en rekke sterke indikasjoner som er milevis over trendveksten i økonomien. Fallende ledighetstall, stigende lønnsvekst, og høy kredittvekst gjør dermed jobben til sentralbanksjef Svein Gjedrem enklere, sier Andreassen til NA24.

Lavere vekst i bedriftene
Apetitten på nye lån er størst hos hos bedriftene. Det siste året har den vokst med 20,4 prosent, ned fra 21,6 prosent fram til utgangen av måneden før.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lavere enn ventet
Økonomene i Nordea ventet på forhånd en økning i kredittveksten på 15 prosent, like over konsensusforventningen på 14,9 prosent. For kredittveksten til husholdningen var det i Nordea ventet en økning til 13 prosent, mens konsensus ventet 12,9 prosent vekst.

- Vi tror ikke Norges Bank legger veldig sterk vekt på kreditttallene. De er stort sett etterslepende indikatorer. Markedet kan likevel reagere på overraskelser, spesielt i utlånsveksten til husholdningene, skrev Nordeas makroøkonom Thina M. Saltvedt i sin morgenrapport i dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.