NA24.no

Gjelstens gardingigant lover utbyttefest


BJELLESEREMONI: Administrerende direktør Kjersti Hobøl og finansdirektør Petter Schouw-Hansen i interiørkjeden Kid ringer i børsbjellen mandag formiddag.
BJELLESEREMONI: Administrerende direktør Kjersti Hobøl og finansdirektør Petter Schouw-Hansen i interiørkjeden Kid ringer i børsbjellen mandag formiddag. Foto: Asgeir Aga Nilsen (Nettavisen)
Superinvestorens børsfersking tjener fett på sengesett og levende lys.

Som den tiende nykommeren på børsen i år, ringte tradisjonen tro toppene i interiørkjeden Kid i børsbjellen da selskapet ble notert mandag.

Selskapet, som var i gjeldskrise og ble overtatt av banken i 2009, ble deretter kjøpt av investor Bjørn Rune Gjelsten for 950 millioner i 2012, og har i årene etter levert stadig større overskudd.

I 2005 ble Kid solgt fra gründerne og satt da med en oppkjøpsgjeld på 1 milliard kroner, forteller administrerende direktør siden 2010, Kjersti Hobøl.

– Man hadde satt i gang en ekspansiv satsing i Sverige. Det gikk veldig dårlig. Etter hvert klarte man ikke betale avdrag på oppkjøpsgjelden. I slutten av 2008 kunne man heller ikke betale renter. DNB tiltrådte pantet og overtok eierskapet i selskapet.

– Det har vært en snuoperasjon, sier Hobøl til Nettavisen Stocklink.

– Det vi så var at resultatet som lå i Kid-butikkene i Norge alltid har vært bra. Vi har investert i butikkene og betalt ned mye gjeld de siste årene, sier finansdirektør Petter Schouw-Hansen.

Regnskapene til Kid viser at overskuddet før skatt er nesten tredoblet fra 42 millioner kroner i 2012 til 121 millioner i fjor.

Inntektene fra salget av interiørartikler, som spenner fra gardiner og puter til lys og tøfler, har i samme periode steget fra 928 millioner kroner til 1,14 milliard kroner.

Lover utbytte neste år
Fra Kid-toppene gis det også løfter om at det skal betales utbytter til aksjonærene. Målet er en utbetalingsgrad på 60–70 prosent av justert netto resultat

– Det vil skje allerede neste år, basert på resultatene i år, sier finansdirektøren.

– Vi er et utbyttecase og skal levere stabil og god kontantstrøm, fastslår Hobøl.

Fra dagens 130 butikker er planen til Kid å nå rundt 150 butikker i 2020.

– Planen er å vokse organisk, gjennom vårt eget konsept, ved å etablere butikker i Norge, sier Schouw-Hansen.

Ved seneste korsvei fikk imidlertid Kid valutamotvind fra en sterkere dollar, ettersom Kid kjøper 90 prosent av varene i dollar.

– Normalen for oss er at vi sikrer valuta et halvt år fram i tid. Ved slutten av fjoråret ble tatt en beslutning om å avvike strategien og avvente utviklingen. Situasjonen ble da at vi kom litt på hælene. Men valutasikring vil nå være en fast strategi, sier Schouw-Hansen.

Ikke merket oljenedturen
Norsk økonomi er også inne i en konjunkturnedgang, drevet av halvert oljepris og fall i oljeinvesteringene, noe som kan medføre at husholdningene holder hardere på lommeboken.

– Man kan alltid være bekymret når norsk økonomi har hatt så store utslag så fort. Men det vi ser for Kid er at vi er litt motsyklisk. Kan man ikke reise på de store turene, kjøp dyre ting, vil man gjerne i det minste ha noen pledd og puter. Vi har foreløpig ikke merket noen nedgang i omsetningen i butikkene våre i for eksempel Stavanger, Sandnes og Bergen, selv om det er der krisen har rammet mest, sier Kid-sjefen.

– Det vi har sett historisk er at det har vært liten relasjon mellom perioder med økonomisk motgang og Kid. Det vi tror er at forbruket skifter fra full oppussing og møbelkjøp til rimeligere grep, sier Schouw-Hansen.

Faller på børs
På Oslo Børs er mottakelsen av Kid-aksjen av det litt kjølige slaget. I aksjesalget før noteringen ble kursen satt nederst i det indikerte intervallet, på 31 kroner, og første noteringsdag handles aksjen enda lavere med en kurs på 29,7 kroner på børsen.

Hovedeier Gjelsten Holding, kontrollert av Bjørn Rune Gjelsten, som la ut opptil 22,9 millioner aksjer for salg, endte opp med å selge 15 millioner aksjer. Tilretteleggerne har også en opsjon på å kjøpe vel 3 millioner aksjer fra Gjelsten Holding. Før eventuell utøvelse av denne opsjonen sitter dermed Gjesten med 49 prosent av Kid.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere