*Nettavisen* Økonomi.

Gjemmer seg for staten - og deg

Foto: Konkurransetilsynet

Strømleverandørene vender statens prisliste ryggen. Gjett hvorfor.

04.12.12 15:32

Kun 20 av 108 strømleverandører er å finne på Konkurransetilsynets kraftprisoversikt og tallet er synkende.

Lars Sørgard, NHH-professor og tidligere sjeføkonom i Konkurransetilsynet, mener det er en åpenbar grunn.

- Hvis kraftleverandøren din ikke er på Konkurransetilsynets liste, bør varsellampene blinke. Hvis prisene deres hadde vært lave, ville det også vært i deres interesse å være der, sier NHH-professoren i et intervju med Bergens Tidende.

Nettavisen NA24 har spurt flere aktører om tilsynets kraftprisoversikt er i ferd med å bli irrelevant.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Har ikke mistet nytteverdi
- Betyr det lave antallet leverandører at tilsynets liste har mistet sin verdi?

- Nei, vi synes ikke det. Men det kan være liten tvil om at mange strømleverandører bevisst endrer på betingelsene for å unngå at produktet blir innrapporteringspliktig til Konkurransetilsynet. Da unngår de å synes på listen og de slipper å følge Konkurransetilsynets krav til avregning, sier markedsdirektør Jan Jansrud i Gudbrandsdal Energi til Nettavisen NA24.

Gudbrandsdal Energi topper i øyeblikket tilsynets prisoversikt (se tabell nederst).

Gjemmer seg for å flå kundene
Jansrud mener leverandøren på denne måten skjuler tilbudene sine og gir dem anledning til å ta ut større marginer.

- Du kan si at mange gjemmer seg fra listen for å unngå medieomtale og publisitet om de dyreste produktene. Det skaper også urettferdige konkurranseforhold sammenlignet med oss som har valgt å innrapportere samtlige av våre produkter og synligjøre dem på prisoversikten. Mitt råd er derfor at du som kunde sjekker at strømavtalen er å finne på Konkurransetilsynets liste. Og viss den ikke gjør det så bør kunden skifte produkt eller leverandør umiddelbart, mener Jansrud.

Avviser kritikken
Den store kraftleverandøren Fjordkraft har kraftavtaler som ikke ligger på tilsynets liste.

- Hvorfor lager ikke dere produkter som kommer inn på tilsynets prisoversikt - Forbrukerrådet anbefaler folk å kun velge produkter som tilbys der?

- Av 108 strømleverandører er det et fåtall som er på listen. Konkurransetilsynet har satt kriteriene annerledes enn slik den faktiske innkjøprisen for selskapene dannes. For å være på listen må man avregne kundene slik at alle timer teller likt, i stedet for å ta hensyn til at folk i virkeligheten bruker mer strøm om dagen når prisen er litt høyere. I likhet med de fleste andre benytter vi et veid gjennomsnitt. Det er i overenstemmelse med slik det vil bli for alle den dagen automatiske strømmålere (AMS) blir innført, sier direktør HR og kommunikasjon i Fjordkraft Jeanne Katralen Tjomsland.

- Er problematisk
Fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet er uansett bekymret.

- Jeg synes det er problematisk at et lite mindretall av leverandørene leverer produkter som tilfredsstiller tilsynets krav. Vi vil vurdere om det er tiltak som kan gjøres for å styrke prisopplysningene, sier Bartholdsen til Nettavisen NA24.

Trygg på at prisoversikten fungerer
Hos Konkurransetilsynet er bekymringen mindre.

- Vår kraftprisoversikt inkluderer kun avtaler som etter forskriften er meldepliktige. Dette medfører at det vil kunne være avtaletyper på markedet som ikke faller inn under det systemet som er satt opp. Vi er fortsatt trygge på at de produktene som er meldepliktige, og som derfor finnes på vår oversikt, vil gi aktive forbrukere gode muligheter til å finne en gunstig strømavtale, sier førstekonsulent Eivind Campbell Lillesveen.

Han understreker at Konkurransetilsynets kraftprisoversikt har som hovedmål å gjøre det enkelt for forbrukere å sammenligne avtaler.

Veid og uveid kraftpris
- For at det skal være mulig må avtalene på oversikten være sammenlignbare, noe veide og uveide produkter ikke vil være ettersom grunnbeløpet, spotprisen, beregnes ulikt. Vi er trygge på at forbrukere som aktivt bruker vår oversikt fortsatt vil være tjent med det, sier han.

Strømleverandørene som beregner seg en såkalt vektet spotpris, med høyere forbruk når strømmen vanligvis er dyrest, får ikke være med på Konkurransetilsynets oversikt over kraftleverandører.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kun leverendører med etterskuddsvis betaling er med på oversikten over. Forbrukerrådet advarer mot å betale strømmen på forskudd. Går strømleverandøren konkurs, kan du miste penger innbetalt.

Om kraftprisoversikten
Markedskraft-/spotprisavtaler
De markedskraft-/spotprisavtalene som er meldepliktige til tilsynet er avtaler hvor den prisen man betaler er et uveid gjennomsnitt av timesprisene på kraftbørsen NordPool gjennom en måned. Mange leverandører beregner markedskraft-/spotprisen som et veid gjennomsnitt hvor det antas at forbruket har vært større i de periodene av døgnet hvor forbruket i nettområdet totalt sett har vært størst. Dette vil vanligvis være de timene med høyest pris og slike veide avtaler vil derfor typisk være noe dyrere enn de uveide, men forskjellen vil avhenge av hvor store prisforskjeller det er mellom ulike timer i døgnet den aktuelle perioden.

Avtaler med bindingstid er ikke meldepliktige.

Spotprisen for de ulike prisområdene i Norge kan du også finne på Nord Pools nettsider. Velg 'NO' for Norge, månedlig (monthly), og endre valuta til NOK. Prisene på Nord Pool er oppgitt i NOK/MWh. Eks. 250,00 NOK/MWh = 25,00 øre/kWh. I tillegg må merverdiavgift legges til (unntatt for Nord-Norge). Kilde: Konkurransetilsynet.

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.