*Nettavisen* Økonomi.

Gjesper av europeisk krise

Foto: JOHN KOLESIDIS (Reuters)

Det er store problemer i Spania og Portugal, men markedet bryr seg lite.

25.03.11 15:31

Etter at den portugisiske regjeringen måtte gå av, øker landets finansieringsproblemer og statsgjelden ble i går nedgradert to hakk. Også en rekke spanske banker fikk senket sin rating.

Likevel holder euroen seg sterk mot dollar, påpeker DnB Nor Markets i sin morgenrapport fredag. Heller ikke i aksjemarkedet var det noen særlige reaksjoner.

- Aksjemarkedene stiger til tross for bekymring for gjeldskrisen i eurosonen, skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Årsaken til at det er såpass avgrensede markedsreaksjoner på de portugisiske problemene, er selvsagt at markedet har sittet å ventet på dette.

Viktig toppmøte
Krisen i Portugal tok oppmerksomheten fra det viktige toppmøtet i Brussel torsdag. Der ble EU-lederne enige om å utvide lånekapasiteten til det midlertidige stabiliseringsfondet (EFSF) til fondets fulle størrelse på 440 milliarder euro innen juni.

Portugal er det nå klart at det går i mot nyvalg, og dette kan tidligst holdes om to måneder.

- Rentene på portugisiske statspapirer med fem års løpetid ligger nå på 8,12 prosent, langt høyere enn det portugisiske myndigheter har sagt landet kan leve med over tid. Kredittvurderingsbyråene Fitch og Standard & Poor’s nedgraderte den portugisiske statsgjelden som følge av regjeringens avgang og advarte om at det kunne komme ytterligere nedgraderinger i nær fremtid, melder Handelsbanken.

I det europeiske økonomiske landskapet rir også situasjonen i Irland som en mare. Økonomien i landet fortsetter å vise svakhet. I tillegg til dette presser den franske finansministeren på for at irene hever den lave selskapsskatten.

- Det er også bekymring for at spanske banker vil trenge mer kapital enn det myndighetene selv anslår. Den spanske banksektoren kom i fokus igjen i går etter at kredittvurderingsbyrået

Moody’s nedgraderte kredittverdigheten til tretti spanske banker. Den spanske banksektoren har for øvrig stor eksponering mot Portugal. De tre største bankene ble imidlertid ikke nedgradert, og de spanske statsrentene har holdt seg stabile de siste dagene. Foreløpig kan det altså synes som om Spania skal kunne klare seg uten en redningspakke, men usikkerheten er stor. Arbeidsledigheten er fortsatt svært høy, og det er trolig mange urealiserte tap etter kollapsen i eiendomsmarkedet, heter det i Handelsbankens morgenrapport.

Trenger mye penger
Fredag har det kommet frem fra angivelige kilder i EU-systemet at Portugal har behov for mye penger i sin redningspakke, men langt mindre enn Irland og Hellas. Behovet skal være på 50-70 milliarder euro i støtte.

Til sammenligning mottok Hellas 110 milliarder euro og Irland 85 milliarder euro.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.