*Nettavisen* Økonomi.

Gjør deg klar for efaktura

Bjørn Røsten, salgssjef i Basware Norge Foto: Basware Norge

Allerede om en måned, 1. juli i år, trer nye krav i kraft.

30.05.11 09:07

Altfor få er klar over det. Og for få er klar for det. Nå skal nemlig alle leverandører av varer og tjenester til statlige virksomheter levere elektronisk faktura.

Fremdeles har de færreste løsningene klare for å håndtere elektroniske fakturaer, og langt fra alle vet hva de nye kravene faktisk innebærer. Kort sagt gir elektroniske fakturaer gevinster for både leverandører og kunder i form av optimalisert kontantstrøm, bedre styring av arbeidskapitalen og betydelige kostnadsbesparelser.

Les også: Vil effektivisere betaling

- Det skrives ut omtrent 500 millioner fakturaer i Norge hvert år. Av disse er nærmere 30 millioner efakturaer. Fordelene ved å sende og motta efaktura er enorme, og kan spare leverandører og kunder for milliarder av kroner i form av reduserte portoutgifter, lavere betalingsgebyrer, automatisert fakturahåndtering og færre feil som følge av manuell håndtering, sier Bjørn Røsten, salgssjef i Basware Norge , og utdyper;

- Automatisering av prosessene tilknyttet sending, mottak og håndtering av elektroniske fakturaer er svært effektivt, og en reduksjon av kostnader tilknyttet økt automatisering av prosessene gir store besparelser for både leverandører og kunder. Denne type effektivitet oppfattes dermed som en forutsetning for en velfungerende økonomi.

Bedre styring
Innføring av efakturaløsninger i virksomheten innebærer, i tillegg til optimalisert kontantstrøm, bedre styring av arbeidskapitalen og betydelige kostnadsbesparelser i form av redusert porto og betalingsgebyr, også vesentlige tids- og miljøbesparelser. En fersk rapport fra Federation of Finnish Financial Services anslår at tidsbesparelsene ved å gå over til elektronisk fakturering ligger på 43 prosent for utgående fakturaer og hele 50 prosent for innkommende fakturaer.

- Én av de store utfordringene for mange virksomheter ved innføring av elektronisk fakturering er mangelen på interoperabilitet mellom de ulike efakturanettverkene. Dette kan i mange sammenhenger medføre at leverandørene begrenses av nettverk som kun støtter proprietære dokumentformater. Et aktuelt alternativ for mange er derfor å velge en åpen nettverksløsning der alle, både leverandører, kjøpere og tredjepartsforhandlere kan sende og motta elektroniske dokumenter, uavhengig av om proprietære løsninger er tilstede eller ikke sier Bjørn Røsten.

Les også: Disse er verst til å betale regninger

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.