*Nettavisen* Økonomi.

Gjør det umulig for Molde å tape penger

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove (NTB scanpix)

Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten støtter klubben som aldri før.

21.01.13 15:50

På våren i fjor ble det stor oppstandelse da Molde fotballklubbs store velsigner, Kjell Inge Røkke, meldte at han og Aker ville trekke seg som sponsor for Molde FK.

Grunnen var at Ole Gunnar Solskjær dro til Birmingham for å ha samtaler med Premier League-klubben Aston Villa om managerjobben i klubben. Røkke mente at dette var «uryddig og illojalt», mens Solskjær ikke ville ta kritikk for valget sitt.

Solskjær snudde imidlertid om og ble i klubben, noe som fikk Røkke til å fortsette sitt engasjement. Samarbeidet ble så kronet med et nytt seriegull.

Betaler av egen lomme
Nå er det også klart at Røkke og Bjørn Rune Gjelsten sammen skal dele fotballklubbens fremtidige tap av egen lommebok.

Mandag melder han at det børsnoterte selskapet Aker, hvor han er storeier, gir fra seg aksjene i selskapet Molde Fotball til Røkkes stiftelse Molde Fotball og Røkkes mangeårige forretningspartner Bjørn Rune Gjelsten. Selskapet som nå bytter eier er driftsselskapet til Molde fotballklubb.

Stiftelsen, som kun har som mål å støtte fotballklubben med penger, vil eie to tredeler av aksjene, mens Bjørn Rune Gjelsten vil eie en-tredel av Molde Fotball AS. Stiftelsen med samme navn vil også disponere hele stadion gjennom eksisterende avtaler, samt eie næringsarealet på stadion.

Aker overdrar aksjene til stiftelsen mot retten til stadionnavnet i første omgang for en periode på fem år, og oppnår en årlig besparelse på cirka 20 millioner kroner.

- Sammen med Aker har jeg nå laget et lukket økonomisk kretsløp rundt en gjeldfri klubb og en gjeldfri stadion. Bjørn Rune og jeg vil tilføre økonomisk støtte til Molde Fotball AS. Jeg vil ikke ta noe ut, stiftelsen som eier vil tilbakeføre alle sine inntekter til klubben, herunder alle inntekter fra utleie og eventuelle spillersalg, sier Kjell Inge Røkke i meldingen.

Garanterer overskudd
Driftselskapet og fotballklubben har en hovedavtale som gir Røkke og Gjelsten rettighetene knyttet til markedsarbeid og sponsorkontrakter, kjøp og salg av spillere, administrasjon og praktiske støttefunksjoner.

De kan imidlertid ikke bestemme over forhold av sportslig art, men i bytte for dette garanterer milliardærene nå privat at de skal sikre at Molde FK går med overskudd.

Det er ikke gratis.

Så langt har Aker årlig betalt cirka 20-25 millioner kroner for sitt engasjement.

Aker støtter fortsatt bredden
Aker nedskrev aksjene i Molde Fotball AS fra 25 millioner kroner til null i andre kvartal 2012. I tillegg har Aker innfridd en kassekreditt på cirka 8 millioner kroner, og Molde Fotball AS er dermed gjeldfri.

- Aker trekker seg ut av Molde Fotball AS på en ryddig måte. Det nye eierskapet er positivt for klubben og hele regionen. Aker-navnet pryder fortsatt stadion og breddesatsingen, og vi føler oss fortsatt som en de av laget til Molde FK, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker i meldingen.

Aker har en avtale med Ole Gunnar Solskjær om å betale for markedsrettigheter frem til 30. juni 2014. I tillegg viderefører Aker bredde- og kompetansesatsingen i Aker Akademiet og Akerhallen.

Akers samlede kostnader blir om lag 4 millioner kroner per år, og kostnadene reduseres til 2 millioner kroner per år fra 1. juli 2014.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag