NA24.no

Gjør deg klar for rentehopp

Sist oppdatert:
I dag blir lånet ditt dyrere, mener ekspertene.

Få sms om rentemøtet. Send NA24toppsak til 1984 (4,- per melding).

De fleste økonomene er enige om at det i dag er klart for at Norges Bank setter opp styringsrenten med «en kvarting» til 4 prosent.

NA24 – din næringslivsavis

TV 2 Nyhetskanalen sender direkte fra pressekonferansen etter rentemøtet.Se sendingen her.

De fleste nøkkeltallene i norsk økonomi viser at veksten er sterkere enn det Norges Bank har lagt til grunn, og derfor hever sentralbanksjef Svein Gjedrem renten i dag.

Norges Bank har hevet styringsrenten både i november, desember og januar. Det vil de trolig gjøre i dag også.

STILL SPØRSMÅL: Spør Gjedrem om renten

Økt sannsynlighet
Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken regner det som svært sannsynlig med en renteheving i dag.

- I en del uker har vi regnet med en sannsynlighet på i overkant av 50 prosent. Men etter å ha sett nye sterke arbeidsmarkedstall fra både NAV og AKU, fortsatt stigende inflasjon i februar og sterk detaljomsetning, tror vi denne sannsynligheten har økt til nærmere 70 prosent, sier Shakeb Syed til NA24.

LES OGSÅ: Slik styrer de renten din

Lønnsveksten
Samtidig sier han at de ikke ser bort fra at noen styremedlemmer i Norges Bank vil kvie seg for å heve renten i en tid med store svingninger og uro i de finansielle markedene.

- Men dette argumentet tror vi ikke vil være særlig dominerende, ettersom også Norges Bank antagelig venter at dette er forbigående. Det overveier ikke verdien av den «front loadingen» vi tror Norges Bank ønsker å foreta for å dempe kommende antatte lønnsvekstøkning. Det er bedre å være litt for tidlig ute enn litt for sent ute, sier Syed til NA24.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets mener det mest sannsynlige er en renteheving nå.

- De sterkeste argumentene finner vi i norsk økonomi som går veldig sterkt for tiden, og antagelig en god del sterkere enn Norges Bank har lagt til grunn. Vi har også fått lønnstall som kanskje trekker litt oppover på lønns-anslagene, og varsler om at inflasjonen fremover kan ta seg opp, sier Aamdal til NA24.

- En gradvis normalisering
- I hovedsak venter vi en heving fordi arbeidsmarkedet er stramt, og at rentene fortsatt er relativt lave. De rentehevingene vi kommer til å se frem mot sommeren er snakk om en gradvis normalisering av rentene, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities til NA24.

Ny inflasjonsrapport
Torsdag publiserer også sentralbanken sin første inflasjonsrapport for året. Denne sier noe om den økonomiske utviklingen i de tre neste årene. Her er økonomene mer sprikende i sine anslag over oppjustering av rentebanen.

- Vi tror Norges Bank vil heve renten i to av de tre gjenværende møtene, etter dagens møte, for dette halvåret. Pausen vil antagelig komme enten i april eller mai. I andre halvdel vil vi få to nye hevinger slik at vi ender på 5 prosent, hvilket ikke bare er 25 basispunkter over Norges Banks bane, men også markedsbanen, tror Handelsbankens økonomer.

- Seks prosent i 2008
- I 2008 vil vi havne på en topp på 5,5 prosent som vi når i løpet av første halvdel av året. En risiko ved vår analyse er vår vektlegging av den høye produktivitetsveksten. Hvis Norges Bank tolker dette annerledes, ser vi ikke helt bort i fra en rente på 6,0 prosent ved slutten av 2008, skriver Handelsbanken.

- Når det gjelder rentebanen i inflasjonsrapporten, tror vi at den mest sannsynlig vil bekrefte at renten settes opp i et raskere tempo, men at det blir en pause ved møtet i april. Vi tror også det er sannsynlig at Norges Bank vil signalisere at renten skal opp til 5 prosent innen jul og til et nøytralt nivå rundt 5,5 prosent i 2008, tror DnB NOR Markets.

Klokken 14 i dag får vi svaret. NA24 følger rentemøtet.

Få sms om rentemøtet. Send NA24toppsak til 1984 (4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere