NA24.no

Gjør harryhandel enda billigere

(Tollvesenet / Scanpix)
Sist oppdatert:
Snart får du betalt for tomflaskene.

Nordisk råd vedtok 4. november et forslag om å opprette et felles pantesystem for de nordiske landene. Rådet anmoder nå hvert enkelt lands regjering om å gå videre med saken.

- De nordiske landene må etablere enkle systemer så alle returpantanlegg kan omstilles til å ta imot pant fra alle de nordiske landene, sier Martin Kolberg fra Nordisk råd.

Ordningen er ment, ifølge rådet, å være til gagn både for forbrukerne i Norden ved at det blir mulig å pante på tvers av landegrensene, og for miljøet, siden opphopningen av søppel i naturen vil bli redusert.

Regulering og motstand
- Endelig kan et felles pantesystem være med på å regulere grensehandelen, hvis taxfree-salg blir tatt med i ordningen, skriver nordisk råd på sine nettsider.

Dog er ikke alle like entusiastiske. Bryggeribransjen og detaljhandelen i Norden er motstandere av en felles ordning. Disse aktørene frykter at en felles panteordning vil medføre store omkostninger.

- Vårt forslag til det videre arbeidet med et felles nordisk pantesystem skal selvfølgelig ta hensyn til bransjen, og den skal tas med i det videre arbeidet. Men erfaringer viser at slike nye initiativer krever politisk vilje, og den viljen har vi vist at er til stede her i dag, uttalte Martin Kolberg, Ap, på vegne av Nordisk råds miljø-, nærings- og medborgerutvalg, når forslaget ble vedtatt.

Foregangsregion
Nordisk råd oppfordrer de enkelte landenes politiske instanser om å sette fortgang i behandlingen av forslaget. Ordningen bør ifølge rådet opprettes i løpet av de neste tre årene.

- Hvis grensehandelen med tredjeland blir tatt med i ordningen, vil de gunstige effektene bli enda større, skriver Nordisk Råd.

Privatimporten av bokser og flasker til de nordiske landene fra Estland og Tyskland er på over en milliard enheter i året. Danmarks Naturfredningsforening samlet inn 195.000 bokser på én dag under sin årlige søppelinnsamling i 2010, en økning på 40.000 bokser i forhold til 2009.

Siden EU arbeider med et felles pantesystem, så burde Norden være en foregangsregion på dette området og få ordningen på plass først, mener Nordisk råd.

Svir av milliarder
I år kommer nordmenn til å bruke nærmere elleve milliarder kroner på svenskehandel.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) ble det i 2009 foretatt over 6,2 millioner handleturer over grensen. Når har norske politikere en unik mulighet til å snu trenden, mener bransjeforeningen.

I fjor fraktet Ola Nordmann med seg 20 millioner liter polvarer over grensen fra Sverige, en økning på mer enn 17 prosent.

Les også: Så mye sparer du på harryhandelen

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere