NA24.no

Gjøre ikke mer med fangeflyene

Sist oppdatert:
Franske myndigheter undersøker om et fly som kom fra Oslo til Paris kan ha blitt brukt i ulovlig transport av terrormistenkte fanger. Norske myndigheter gjør ingenting.

Franske myndigheter undersøker om et fly som kom fra Oslo til Paris kan ha blitt brukt i ulovlig transport av terrormistenkte fanger.

Gulfstream III-flyet med kjennetegn N50BH kom fra Gardermoen til flyplassen Le Bourget utenfor Paris 20. juli i fjor, skriver avisen Le Figaro. Flyet skal ha brukt en skjermet del av flyplassen under mellomlandingen.

Norsk UD mener imidlertid at de har gjort nok i saken.

- Basert på det jeg har av informasjon, vil vi ikke gjøre noe nytt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til TV 2 Nettavisen.

- Jeg har sett hva de franske mediene har skrevet, og mener vi har gitt så grundige svar vi kan. I mange tilfeller har kritikken fra Europarådet mot Norge blitt gjengitt feilaktig, hevder Støre.

To passasjerer
Det skal ha vært to passasjerer om bord i flyet, som tok av fra Gardermoen på kvelden. Ifølge Ny Tid har flyet tidligere vært brukt til transport av terrormistenkte fanger til og fra Guantanao.

Det norske utenriksdepartementet har fått forsikringer fra den amerikanske ambassaden i Oslo om at flyet ikke var i tjeneste for amerikanske myndigheter under mellomlandingen. TV 2 Nettavisen har tidligere fått bekreftet ved den amerikanske ambassaden at det var to amerikanske pensjonister om bord i flyet.

Påtalemyndigheten i fylket Seine Sans Denis ønsker å få bekreftet at flyet faktisk var på Le Bourget-flyplassen, og hvilket selskap som sto bak flygningen.

Norge får kritikk
Etterforskningen kommer etter en klage fra International Federation of Human Rights Leagues (FIDH). Senere har saken kommet opp igjen etter at Europarådet torsdag la fram en rapport om de mulige fangetransportene.

I rapporten blir Norge kritisert for ikke å ha undersøkt grundig nok om norske tjenestemenn kan ha vært involvert i transportene.

Amnesty-leder Petter Eide er bekymret over det han mener er en ufullstendig tilbakemelding fra Utenriksdepartementet.

- Det som bekymrer meg mest er at Norge ikke svarer på intensjonen Europarådet har, nemlig å stoppe transport, mishandling og tortur av fanger. Når Norge gir så slapp tilbakemelding, svarer de ikke på den intensjonen, sier Eide til TV 2 Nettavisen.

- Vi ønsker at Norge kommer med et preventivt signal. Det har de ikke gjort, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere