NA24.no

Glade forbrukere rekordshopper

(Getty Images)
Sist oppdatert:
Ola og Kari er godt økonomisk humør og handler rekordmye, viser ferske tall.

To nye makrotall fredag tyder på at nordmenn flest føler seg på trygg økonomisk grunn. Detaljhandelsindeksen fra Statistisk sentralbyrå har steget til nytt rekordnivå, og en undersøkelse av forbrukertillit har også utviklet seg positivt.

Detaljhandelsindeksen viser solid oppgang i september etter et tilbakefall i august. I september økte detaljomsetningsvolumet med 1,1 prosent fra august når det korrigeres for normale sesongsvingninger. Det var mer enn makroanalytikerne i snitt hadde ventet. Snittforventningen lå rundt det halve.

- Salg av sportsutstyr og detaljhandel via Internett og postordre bidro særlig til omsetningsveksten fra august til september. Det var vekst i alle bransjer bortsett fra bensinstasjonene. Holder vi bensinstasjonene utenfor, var det en økning i omsetningsvolumet på 1,3 prosent i samme periode, skriver SSB.

Volumet i september i år er 3,0 prosent større enn samme måned i fjor. Dagens tall er tidenes høyeste, både med og uten bensinstasjoner.

Bilsalget er ikke med i disse tallene fra SSB, men også bilsalget var meget sterkt i september, viste tall fra Opplysningsårdet for veitrafikken.

Les mer: Selger biler som varmt hvetebrød

Større tiltro
Økt handlelyst henger gjerne sammen med at forbrukerne ser lyst på sin egen og landets økonomi, og det gjør de, ifølge siste utgave av Consumer Confidence-undersøkelsen til Opinion.

Denne indeksen steg fra 8,7 poeng i september til 10,3 poeng i oktober. Det skjer etter et tilbakefall i september. Tilliten er 0,5 poeng høyere enn oktober i fjor og 17,8 poeng høyere enn bunnoteringen krisehøsten 2008.

- Optimistene i flertall
- Tilliten gikk solid opp i august og vi så en korrigering ned i september. Nå tar derimot indeksen igjen det tapte og kommer opp over 10-tallet igjen. Forbrukerne kan fortsatt kalles avventende, men optimistene er i flertall, sier makroøkonom Mari Paulsrud i Opinion.

Indeksen er et gjennomsnitt av forbrukernes forventninger til egen og landets økonomi, arbeidsledigheten og deres muligheter til å spare de kommende 12 månedene. Denne måneden er det delindeksene for arbeidsmarkedet og sparing som trekker opp.

- Forbrukerne har god tro på egen økonomi fremover. I tillegg er de mer optimistiske til arbeidsmarkedet enn forrige måned, sier Paulsrud.

Ledigheten stiger
Alt er imidlertid ikke like lyst i norsk økonomi. Tidligere fredag kom det tall som viste en liten økning i arbeidsledigheten i oktober, men i internasjonal målestokk er det norske arbeidsmarkedet fortsatt sterkt.

Les mer: Flest ledige i Oslo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere