NA24.no

Gladmelding for meglerhusene

Oslo Børs gjør så meglerhusene slipper risiko og sparer penger.

- Gjennom etableringen av en sentral motpart tilbyr vi et konkurransedyktig alternativ, som vi mener best ivaretar ulike aktørers felles interesser. Dette bidrar dessuten til en mer effektiv og oversiktlig verdipapirkjede, og styrker konsernets konkurransekraft over tid, skriver konsernsjef Bente A. Landsnes hos Oslo Børs i en melding.

NA24 - din næringslivsavis

Etterspurt
Hvem som skal ta risiko mellom partene ved handel i aksjer har vært et sentralt tema som har forsterket seg etter at finanskrisen har slått inn for fullt.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Dette har vært etterspurt lenge av meglerhusene og er blitt mer vanlig i de europeiske markedene, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NA24. Dermed slipper meglerhusene å ta denne kapitalrisikoen, og frigjør midler.

- Selskapet vil avlaste denne risikoen ved å kreve inn sikkerheter fra sine medlemmer. Dette gjøres for å dekke potensielle tap som følge av mislighold. Videre vil det etableres et forsvarsverk bestående av et misligholdsfond i tillegg til Oslo Clearings ansvarlige kapital. Førstnevnte vil bygges opp gjennom solidarisk ansvarlige bidrag fra clearinghusets medlemmer, heter det fra børsen.

VINN 10.000 KRONER:TJEN PENGER PÅ DINE AKSJETIPS

På egen kjøl
Problematikken var opp hos børsen i desember, og styret i Oslo Børs VPS Holding besluttet onsdag å etablere dette på helt egen kjøl. Det finnes løsninger for dette hos flere leverandører i Europa, men børsen vil også her levere dette selv.

Det gjelder for oppgjøret av aksjer, grunnfondsbevis og ETF-er handlet på Oslo Børs og aksjer handlet på Oslo Axess.

Tjenesten vil tilbys av Oslo Clearing, som i dag tilbyr tilsvarende tjenester for derivathandel på Oslo Børs. Oppstart skal skje i løpet av første kvartal 2010, men krever godkjenning av myndighetene.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Øker tilliten
Ved innføringen av én sentral motpart reduserer risikoen mellom deltakerne som oftest er det meglerforetak og banker i det sentrale verdipapiroppgjøret og øker tilliten til den lokale infrastrukturen.

- Meglerforetakene får dessuten redusert sine transaksjonskostnader fordi antall oppgjørstransaksjoner reduseres som følge av såkalt transaksjonsnetting, det vil si at kun nettoposisjoner sendes til oppgjør, heter det fra børsen.

Oslo Clearing pådrar seg motpartsrisiko ved å tilby denne tjenesten og påta seg det ansvaret dette innebærer.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere