*Nettavisen* Økonomi.

Gladnyhet til alle med boliglån

Foto: (Scanpix/Montasje)

Endelig har boligeierne noe å juble for.

13.01.09 23:34

- Dagens fall i rentene er veldig godt nytt, og en klar forbedring i markedet. Dette kan føre til at boliglånsrentene kan komme videre ned allerede før Norges Banks neste rentemøte 4. februar, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

Pengemarkedsrenten tok et svalestup på nesten 0,3 prosentpoeng tirsdag og ligger nå på det laveste nivået siden 2006, med 3,47 prosentpoeng.

- Kan kutte før Norges Bank
- Vi har erfaring med at bankene setter sine boliglånsrenter ut fra pengemarkedsrenten og uavhengig av Norges Banks styringsrente. Fortsetter rentefallet, kan altså bankene kutte i rentene før Norges Bank gjør det, er gladmeldingen fra Wilhelmsen, som anslår at tremåneders NIBOR kommer ned til 2,5 prosent før sommeren.

Makroøkonomen mener at norske boliglånskunder kan vente seg en rente på rundt 3,5 prosent til sommeren, og at de lave rentene vil sørge for at boligmarkedet i Norge stabiliserer seg.

- Nedturen kan bli mindre alvorlig
- Det kraftige rentefallet vi har hatt nå, og som ser ut til å fortsette, legger grunnlaget for at nedturen i norsk økonomi blir mindre alvorlig. Rentefallet legger også grunnlaget for en ny økonomisk oppgangsperiode i Norge etter hvert, men det kan ta noen måneder eller kvartaler før vi kommer dit, sier Wilhelmsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Makroøkonomen forklarer dagens store rentefall som et tegn på at kredittmarkedene begynner å fungere bedre, godt hjulpet av tiltakspakkene fra myndighetene verden over.

- Fortsatt er kredittpåslaget høyt, men vi forventer at nedgangen skal fortsette. Vi kommer kanskje ned mot 0,5 prosentpoeng i kredittpåslag innen sommeren hvis vi er heldige. Det vil bidra til at tremåneders NIBOR (pengemarkedsrenten, red.anm.) vil fortsette å komme ned, sier Wilhelmsen.

Også Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets sier til NA24 at den siste tidens rentefall er gode nyheter.

Gir mer i lommeboken
Wilhelmsen peker på at det kraftige rentefallet slår raskt ut i folks disponible inntekter, fordi veldig mange har flytende rente i Norge.

- Dette kommer etter hvert til uttrykk at nedgangen i konsumet vil stoppe opp, og etter hvert kanskje begynne å stige igjen. Rentefallet vil også påvirke temperaturen i boligmarkedet, men normalt tar dette litt tid. Makrotallene for de kommende første månedene vil ikke være spesielt bra. Men mot slutten av året kan vi se tegn på forbedringer, tror Wilhelmsen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Renteras
De siste tre månedene har man sett et ras i rentene.

- For tre måneder siden, i midten av oktober, var pengemarkedsrenten rundt syv prosent. I midten av oktober var den over seks prosentpoeng. Nå er den altså på 3,47 prosent. Og vi venter altså videre nedgang, sier Wilhelmsen.

- Dette høres ut som det kan bli veldig hyggelig for folk?

- Ja. Det er godt nytt for dem som har boliglån og som beholder jobben. Det er klart at årsaken til at renten går ned, er jo at Norges Bank nesten halvert styringsrenten. Det skyldes at de økonomiske utsiktene er veldig dårlige, og på grunn av forventning om økt arbeidsledighet. Økt ledighet er nok uunngåelig. For dem som beholder jobben, og har lån, er det veldig godt nytt at renten kommer ned så mye som den gjør, mener Wilhelmsen.

- DnB Nor følger pengemarkedet
Aud-Helen Rasmussen i Norges største bank, DnB Nor, sier at banken følger pengemarkedsrentene fra dag til dag.

- Vi følger pengemarkedet veldig tett. Det er først og fremst pengemarkedsrenten som er viktig når vi skal sette våre renter ut til kundene. Det er det jeg kan si nå, og det er også pengemarkedet vi har fulgt det siste året når det gjelder prisen på boliglån, sier Rasmussen til NA24.

Men Rasmussen gjør det klart at DnB Nor ikke snur seg rundt og kutter renten på grunn av en dags fall i markedet.

- Men hvis pengemarkedet faller videre og stabiliserer seg på et lavere nivå, kan dere kutte boliglånsrentene før Norges Banks neste rentemøte?

- Som sagt følger vi markedet veldig tett. Det gjør vi på dagbasis og i så måte er vi uavhengig av rentemøtet til Norges Bank. Det er pengemarkedet som er den viktigste driveren når vi skal sette prisen på boliglån. Vi følger utviklingen som vi har gjort hele høsten hver eneste dag, sier Rasmussen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag