NA24.no

Gledelig børshopp

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)
Sist oppdatert:
Sterke resultater og skyhøye råvarepriser sender børsen rett opp.

Troen på aksjer og oppgang dominerer investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen blir torsdag ettermiddag løftet 2,25 prosent til 432,34 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Gigantene viser vei og er sterkt delaktig i oppturen på børsen. StatoilHydro klatrer 1,40 prosent til 159,70 kroner til tross for at oljeprisen igjen har sneket seg under 98 dollar fatet. I oljemarkedet venter de på den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene.

Stigende priser
Skyhøye råvarepriser er med på dra Norsk Hydro opp 5,24 prosent til 76,30 kroner. Dermed er det bratte fallet etter den skuffende resultatrapporten mer enn innhentet. Meglerhuset Goldman Sachs har senket anbefalingen til nøytral fra selg, men har samtidig jekket opp kursmålet til 73 kroner fra 71 kroner per aksje.

Yara viser også storform og stiger 2,15 prosent til 308,50 kroner. Tidligere på dagen steg aksjen til ny all-time-high på 310,5 kroner. Det verdsetter selskapet til 90,50 milliarder kroner og dermed befester Yara posisjonen som det femte største selskapet på Oslo Børs.

Seismikkselskapet Petroleum Geo-Service la torsdag frem sitt resultat for fjerde kvartal og kunne overraske med positive utsikter. Det sammen med solid ordrebok sender aksjen opp 6,60 prosent til 137,25 kroner på Oslo Børs. Oppgangen smitter også over på TGS-Nopec som løftes 5,51 prosent til 84,30 kroner.

Ingen fant i pant
Tomra la onsdag ettermiddag frem sitt resultat for fjorårets tre siste måneder. Jevnt over leverer de langt bedre enn hva markedet hadde ventet, og markedet virker fornøyd med det panteselskapet leverte. Aksjen stiger 4,46 prosent til 37,50 kroner.

- Tomra leverte sterke tall for fjerde kvartal 2007, slår betydelig både våre og konsensus estimatene. Vi vil trolig implementere noen justeringer oppover på våre estimater og vil sannsynligvis beholde vår kjøpsanbefaling med kursmål på eller litt høyere enn 42 kroner per aksje, skriver analytiker Andrej Rodionov i Orion Securities.

Skuffer
Programvareselskapet Mamut klarer ikke følge opp med like bra oppgang. Drevet at store nedskrivninger av kundefordringer etter oppkjøpet av Active 24 måtte selskapet legge frem et resultat før skatt som viser et underskudd på 2,2 millioner kroner.

- Mamut har lagt frem svakere tall enn ventet i dag. Omsetningen kom riktignok inn på 123 millioner kroner mot vårt estimat på 117 millioner kroner, men EBITDA på 12,1 millioner kroner var klart svakere enn estimerte 21,8 millioner kroner. Vi lå i tillegg i nedre del av konsensus. Skuffelsen på inntjeningen skal i første rekke relatere seg til utviklingen i Vest-Europa og muligens til en viss grad til lanseringen i Tyskland, skriver DnB Nor Markets som vurderer å kutte anbefalingen fra en kjøps- til en salgsanbefaling.

Fara topper vinnerlisten med en oppgang på 25,97 prosent til 1,94 kroner. Stigningen kommer riktignok på heller beskjeden omsetning i aksjen. Nordic Mining stiger 8,99 prosent til 1,94 kroner, mens Acergy løftes 6,86 prosent til 113 kroner.

Europa i skuddet
Det er også full fart på de andre europeiske børsene. Sterke selskapsrapporter er med på å dra opp stemningen. Samtidig er det en gryende optimisme for at etterspørselen i de fremadstormende økonomiene vil motvirke resesjonsfaren i USA. Oppgangen i råvaremarkedet gir også drahjelp til aksjemarkedene.

I Frankfurt stiger den tyske DAX-indeksen 1,67 prosent. Det er også høy stemning i London der blir løftet 1,72 prosent. I Paris stiger CAC 40 1,61 prosent.

I Sverige stiger Stockholm 1,47 prosent, mens København-børsen i Danmark klatrer 1,64 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere