Gå til sidens hovedinnhold

Gleden tilbake på børsen

Svært etterlengtet opptur i aksjemarkedet.

Oslo Børs fikk en saftig opptur torsdag. Så langt i 2008 har det stort sett vært dager med tungt børsfall, men etter en knallsterk avslutning på Wall Street var det tydelig lettelse å spore blant investorene.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen endte med en oppgang på 3,67 prosent til 395,24 poeng. Selv om omsetningen var godt under nivået de siste ukene, var nivået fortsatt høyt.

Jubel i Europa
De utenlandske meglerhusene Neonet Securities og Deutsche Bank var sammen med First Securities og UBS de største nettokjøperne. Totalt sto de fire meglerhusene bak 66 prosent av nettokjøpene på Oslo Børs torsdag.

Det var ikke bare på Oslo Børs at det ble trukket et lettelsens sukk. Ute i Europa var det også store gleder. Den toneangivende tyske indeksen DAX var opp rundt 6 prosent, men det var flere andre av de store viktige børsene som også hadde en oppgang på over 5 prosent.

Fulgte USA
Mye av oppturen kom etter det som skjedde i USA onsdag. Da kom kjøperne tilbake til meglerbordene. Et forslag til en redningspakke til de hardt rammede finansielle forsikringsselskapene ga tro på at selv livlinen i det amerikanske finansielle systemet kan unngå katastrofer.

Drevet av gigantiske tap på spekulative obligasjoner og andre strukturerte investeringer fra øvrige finansinstitusjoner har de som stiller garantier for utbetalinger av obligasjonspremier og renter fått en alvorlig smell. Dette har fortsterkt tørken i kredittmarkedet og gjort at det har blitt langt vanskeligere for selskapene å skaffe finansiering til viktige prosjekter. I takt med voksende giganttap har usikkerheten blomstret.

Detaljene rundt redningspakken som har blitt foreslått er ikke kjent, men beroliget nervøse spekulanter.

Selskapsresultatene begynner også å renne inn. I USA har det vært et noe blandet inntrykk frem til nå, men torsdag kom det flere positive overraskelser enn negative. I Europa utpeker Nokia seg med svært sterke tall for fjerde kvartal. Det forsterket de allerede stigende børsene.

Rå oppgang
Oppturen i aksjemarkedet har også roet ned nervene i råvaremarkedet og da særlig i oljemarkedet. Frykten for at den forventede nedgangen i den amerikanske økonomien skal ramme etterspørselen etter olje har fått oljeprisen til å korrigere betraktelig nedover. Torsdag bar det oppover igjen.

Da Oslo Børs hadde stengt steg råoljekontraktene i London til 87,64 dollar fatet. Oppgangen i «brent»-prisen gjorde sammen med oppgang for de andre europeiske store oljeselskapene at StatoilHydro steg hele 4,21 prosent til 141 kroner.

Norsk Hydro og Yara var også sterke med en oppgang på 3,39 prosent til 57,90 kroner og 4,17 prosent til 250 kroner.

Det var flere selskaper som også opplevde en tosifret kursstigning. Storebrand steg 12,42 prosent til 43,90 kroner etter at finans-, bank- og forsikringsaksjer fikk et solid løft i USA, Asia og Europa.

Tandberg steg 14,91 prosent til 91,70 kroner. Konkurrenten Polycom leverte overbevisende tall for siste kvartal. Golden Ocean steg 9,09 prosent til 24 kroner.

Reklame

Husker du disse to idiotene?