NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

Gleden tilbake på børsen

Sist oppdatert:
Skyhøy oljepris løftet Oslo Børs til det høyeste på over én måned.

Feststemningen var tilbake på Oslo Børs etter at oljeprisen igjen tar sikte mot nye rekordhøyder.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,90 prosent til 427,04 poeng. Det er det høyeste nivået siden midten av januar. Så langt i år er likevel hovedindeksen ned 13 prosent, men det så langt verre ut for bare et par uker siden.

Nær oljerekord
Oppgangen i oljeprisen er viktig for så oljeavhengige selskaper som det finne på Oslo Børs.

Aprilkontrakten på nordsjøolje steg til 97,12 dollar fatet idet Oslo Børs stengte. Dermed er det kort igjen til rekordnoteringen på helt på starten av året på 98,50 dollar fatet. Flere faktorer er med på å dra oljeprisen oppover. Gårsdagens uttalelser fra OPEC-landene Iran og Algerie om at organisasjonen for oljeeksporterende nasjoner kan komme til å kutte i produksjonen for å motvirke et forventet prisfall gjør at prisen stiger markant.

Samtidig er et raffineri i Texas stengt etter en eksplosjon. Dette er med på å ta ut produksjon fra markedet. På toppen av dette har dollarkursen falt markert mot de fleste sammenlignbare valutaene. En dollar kostet 5,34 kroner tirsdag ettermiddag, mens en euro kostet 1,475 dollar.

StatoilHydro-aksjen ble løftet 1,34 prosent til 158,90 kroner som følge av oppgangen i den viktigste inntektskilden.

Lysere i solenergi
Solenergiselskapet REC ble løftet 6,12 prosent til 151,75 kroner. Selv om flere av meglerhusene nedgraderte aksjen var ikke det nok til å ta motet fra investorene. Morgan Stanley nedgraderte selskapet til «undervekt» fra «likevekt» og kuttet samtidig kursmålet til 110 kroner fra 150 kroner. Credit Suisse har derimot beholdt sin «Outperform»-anbefaling, men har justert kursmålet med 5 kroner til 168 kroner. Sistnevnte var også største nettokjøper av aksjen.

Flere av tungvekterne var også i storform. Yara steg 3,06 prosent til 303 kroner etter stor kjøpsinteresse fra Merrill Lynch og Carnegie.

Skuffende av Hydro
Interessen for Norsk Hydro var stor. Totalt ble det omsatt aksjer i Hydro for nærmere 2,8 milliarder kroner. Det tilsvarer rundt en fjerdedel av totalomsetningen på Oslo Børs tirsdag.

Selskapet har lagt frem skuffende tall for fjerde kvartal. Svak dollar og et skuffende marked har sammen med en solid nedgang i aluminiumsprisen målt i norske kroner gjort at Hydro ikke er i nærheten av å innfri forventningene. Vel så ille er at selskapet ikke gir nok tilbake til aksjonærene.

Resultat før skatt viser et overskudd på 468 millioner kroner fra den videreførte virksomheten. Selv om det er en forbedring fra minus 368 millioner kroner i tilsvarende periode året før, er det langt unna forventningene til analytikerne på nærmere 2,1 milliarder kroner.

- Signalet de sender med lavere ventet utbytte er nok viktigere enn resultatet som sådan. Det er ikke dramatisk verre enn ventet, sier analytiker Kjetil Bakken i Fondsfinans til NA24.

Hydro har planer om å betale tilbake 10 milliarder kroner til sine aksjonærer. For 2007 foreslår styret i Hydro å betale et utbytte på 5 kroner per aksje, samt at de skal foreta tilbakekjøp av egne aksjer for 4 milliarder kroner. Dette er i sum 8,3 kroner per aksje i form av tilbakebetaling til aksjonærene. Analytikerne ventet 10 kroner totalt fra Hydro.

Hva de skal med pengene skaper usikkerhet, og gjør investorene nervøse, Hydro-aksjen falt 4,70 prosent til 71 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere