NA24.no

Glitrer på børsen

Sist oppdatert:
Lukrativ oppgang i råvaremarkedet smitter over på Oslo Børs.

Oslo Børs ble løftet av en rekke rekorder torsdag. Skyhøy oljepris og rådyre råvarer sender aksjene rett opp.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,53 prosent til 429,28 poeng torsdag.

Gigantene viser vei
Det var de virkelig store og tunge selskapene som var med å løfte Oslo Børs. Drevet av god oppgang på de globale børsene fortsatte oppturen gjennom hele dagen.

Oljeprisen falt noe tilbake etter gevinstsikring i papirmarkedet. Dagen i forveien ble det satt nye oljeprisrekorder. StatoilHydro endte helt flatt på 157,40 kroner, etter at råoljekontraktene falt til like under 98 dollar fatet.

Knallsterke aluminiumspriser var med på å sende Norsk Hydro videre opp torsdag. Ved metallbørsen London Metal Exchange nådde aluminiumsprisene til 2.920 dollar per tonn torsdag, og dermed fortsetter den sterke oppgangen. Hydro-aksjen endte opp 5,38 prosent til 76,40 kroner. Dermed er det bratte fallet etter den skuffende resultatrapporten mer enn innhentet. Meglerhuset Goldman Sachs har senket anbefalingen til nøytral fra selg, men har samtidig jekket opp kursmålet til 73 kroner fra 71 kroner per aksje.

Ny rekord
Yara viser også storform og ble løftet 2,48 prosent til 309,50 kroner. Tidligere på dagen steg aksjen til ny all-time-high på 310,5 kroner. Det verdsetter selskapet til 90,50 milliarder kroner og dermed befester Yara posisjonen som det femte største selskapet på Oslo Børs.

Seismikkselskapet Petroleum Geo-Service la torsdag frem sitt resultat for fjerde kvartal og kunne overraske med positive utsikter. Det sammen med solid ordrebok sender aksjen opp 6,02 prosent til 136,50 kroner på Oslo Børs.

Sendte Tomra opp
Tomra la onsdag ettermiddag frem sitt resultat for fjorårets tre siste måneder. Jevnt over leverer de langt bedre enn hva markedet hadde ventet, og markedet virker fornøyd med det panteselskapet leverte. Aksjen steg 5,01 prosent til 37,70 kroner.

- Tomra leverte sterke tall for fjerde kvartal 2007, slår betydelig både våre og konsensus estimatene. Vi vil trolig implementere noen justeringer oppover på våre estimater og vil sannsynligvis beholde vår kjøpsanbefaling med kursmål på eller litt høyere enn 42 kroner per aksje, skriver analytiker Andrej Rodionov i Orion Securities.

Handelsbanken var også fornøyd med det Tomra leverte, og gjentar anbefalingen til akkumuler. Meglerhuset kommer til å heve estimatene og jekker opp kursmålet til 42 kroner fra 36 kroner, skriver de i sin morgenrapport.

Ikke alle deltok
Programvareselskapet Mamut klarer ikke følge opp med like bra oppgang. Drevet at store nedskrivninger av kundefordringer etter oppkjøpet av Active 24 måtte selskapet legge frem et resultat før skatt som viser et underskudd på 2,2 millioner kroner. Aksjen falt 4,20 prosent til 11,40 kroner.

- Mamut har lagt frem svakere tall enn ventet i dag. Omsetningen kom riktignok inn på 123 millioner kroner mot vårt estimat på 117 millioner kroner, men EBITDA på 12,1 millioner kroner var klart svakere enn estimerte 21,8 millioner kroner. Vi lå i tillegg i nedre del av konsensus. Skuffelsen på inntjeningen skal i første rekke relatere seg til utviklingen i Vest-Europa og muligens til en viss grad til lanseringen i Tyskland, skriver DnB Nor Markets som vurderer å kutte anbefalingen fra en kjøps- til en salgsanbefaling.

Glimtet til
International Gold Exploration er straks klare med å produsere diamanter i Angola. Det er fra Luxinge-lisensen i Angola at produksjonen etter planen skal starte til sommeren. Basisen er forekomster av såkalte alluviale diamanter i lisensen. I først omgang vil det være prøvebrytning, mens full produksjon skal komme ett år senere. Ny undersøkelser gjort av IGE i området viser ifølge selskapet økte potensielle ressurser for gruvevirksomheten, etter et betydelig funn gjort i den østlige delen av lisensen, i tillegg til et funn av kimberlitter i den nordøstre delen. Aksjen steg 16,77 prosent til 1,81 kroner torsdag. De siste to dagene har aksjen blitt løftet nærmere 30 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere