NA24.no

GM oppe av grøfta

Foto: GM (Wieck)
Kriserammet bilprodusent tjener penger igjen.

General Motors snudde et gigantisk underskudd til overskudd i første kvartal. Selskapet fikk et resultat etter skatt på 865 millioner dollar, mot minus 6 milliarder dollar samme kvartal i fjor. Det er første gang på tre år at selskapet presterer et plusskvartal.

Omsetningen endte på 31,5 milliarder dollar, en økning på 40 prosent.

General Motors har tradisjonelt vært verdens største bilprodusent, men under krisen de siste årene har Toyota overtatt topplasseringen. GM oppgir en markedsandel på 11,2 prosent på verdensbasis i første kvartal, noe som er uendret.

Konsernet satser på sine amerikanske merker Chevrolet, Buick, GMC og Cadillac, samt på Opel og Vauxhall i Europa. Saab, Hummer, Pontiac og Saturn er enten solgt eller i ferd med å bli avviklet.

General Motors, flaggskipet til amerikansk bilindustri, ble satt under konkursbeskyttelse på forsommeren i fjor, og dette preget selvsagt fjorårstallene. Etter en restrukturering, med finansiell støtte fra den amerikanske staten, ble konkursbeskyttelsen hevet senere på sommeren i fjor.

Restruktureringen fjernet mye gjeld og andre forpliktelser, og har bidratt til at GM et nå kan levere overskudd.

Selskapet er ikke lenger børsnotert, og hovedaksjonær er staten. Planen er å hente inn ny egenkapital og gjennomføre en børsnotering, men tidsrammen for dette er ikke klar.

I april i år meldte selskapet at det hadde betalt tilbake statlige lån på 8,1 milliarder dollar, med renter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere