NA24.no

God slutt på sørgelig uke

Sist oppdatert:
Tross elendige jobbtall steg New York-børsen kraftig fredag.

Tross en nedslående arbeidsmarkedsrapport ble det en hyggelig slutt på en sørgelig uke i New York.

De viktige aksjeindeksene steg nær 3 prosent fredag, men et fall på totalt 10 prosent torsdag og fredag sørget for at uken som helhet endte klart i minus.

Torsdagens fall var den verste todagers perioden siden krakket i 1987.

Les mer: Verste siden 1987

Kort tid før børsen stengte, holdt Barack Obama sin første pressekonferanse etter valgseieren. Markedet falt mens denne pågikk, men hentet seg så inn igjen.

Fredagens viktigste nyhet var de offisielle tallene fra arbeidsmarkedet. I oktober viser rapporten både at ledigheten øker langt mer enn forventet og at sysselsettingen faller langt mer enn ventet.

Arbeidsledigheten stiger til 6,5 prosent i USA. Det viser den offisielle arbeidsmarkedsrapporten for oktober fra de amerikanske myndighetene. Det er den høyeste ledigheten siden mars 1994. Sysselsettingen utenom jordbrukssektoren viser et fall på 240.000. Økonomene hadde ventet at arbeidsledigheten ville stige til 6,3 prosent, mens sysselsettingen var ventet å falle med 200.000, viser tall fra Bloomberg.

Sysselsettingstallene for september ble revidert til et fall på 284.000 fra 159.000 som opprinnelig ble meldt. Det er det største fallet siden 2001. Så langt i år har 1,2 millioner amerikanere mistet jobben. Den gjennomsnittlige arbeidsuken forble uendret på 33,6 timer i oktober, mens timelønnen økt 0,2 prosent til 18,21 dollar. Det er i tråd med forventningene.

Tallene er nok en indikasjon på at den amerikanske økonomien er inne i en dyp resesjon. Den amerikanske sentralbanken har gjort som andre sentralbanker og senket rentenivået. I forrige uke kuttet de styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1 prosent, noe som er det laveste nivået siden 2004. Økonomene mener at situasjonen i arbeidsmarkedet øker sannsynligheten for at det kommer nye rentekutt fra Federal Reserve, og markedet priser inn stor sannsynlighet for et kutt til 0,5 prosent i desember.

Les mer: Enorm vekst i ledigheten

Engroslagrene i USA falt med 0,1 prosent i september. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Økonomene ventet at engroslagrene ville stige med 0,4 prosent, viser estimater fra Dow Jones Newswire. Tilsvarende statistikk fra august ble revidert til en vekst på 0,6 prosent fra 0,8 prosent.

Les mer: Engroslagrene faller

Bilprodusentene Ford og General Motors har lagt frem resultatene for tredje kvartal. Begge var kort sagt fryktelige, og bekrefter at de amerikanske bilprodusentene er i dyp krise. Spesielt er krisen akutt for General Motors, som falt 9 prosent på børsen torsdag. Ford-aksjen klarte derimot en oppgang på 2 prosent.

Yahoo falt 13 prosent etter at Microsoft-sjef Steve Ballmer uttalte at et oppkjøp av Yahoo ikke er interessant nå.

Teleselskapet Sprint Nextel falt 8 prosent etter å ha meldt om et underskudd på 326 millioner dollar siste kvartal.

Alumniumsgiganten Alcoa steg derimot 9 prosent.

Oljeprisen var lite endret fredag. Den amerikanske referanseoljen WTI steg en halv prosent til 61,07 dollar.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +2,85% til 8.943,81

Nasdaq +2,41% til 1.647,40

S&P 500 +2,86% til 930,75

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere