NA24.no

God start for Wall Street

Sist oppdatert:
De amerikanske børsene stiger på gode fra myndighetene, mens oljeprisen faller noe tilbake.

Aksjemarkedet i USA starter med å stige like etter at Wall Street åpnet. Oppmuntrende makrotall fra de amerikanske myndighetene bidrar til å krydre investorenes optimisme.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones stiger 0,11 prosent til 11.395,55 poeng. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen klatrer 0,17 prosent til 2.189,37 poeng. Den brede S&P 500-indeksen stiger 0,02 prosent til 1.304,52 poeng.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt med 2.000 i forrige uke og dermed møtte 316.000 nye personer for å søke om stønad. Det var på forhånd ventet at 315.000 førstegangssøkende skulle stille seg i kø.

Bruker mer
Husholdningenes inntekter økte med 0,5 prosent i juli, noe som var helt i tråd med det økonomene hadde ventet på forhånd. Samtidig kom det statistikk som viser at det private forbruket økte med 0,8 prosent, mens tall innhentet av Bloomberg News viser at markedet ventet en økning på 0,2 prosent.

Det økte private forbruket ble spesielt påvirket av de høye energi og drivstoffprisene som bidro til at man må tilbake seks måneder før man finner tilsvarende forbruk blant det amerikanske husholdningene.

Det høye forbruket indikerer at den amerikanske økonomien ikke kjøles ned fult så rask som tidligere antatt.

Statistikk fra det amerikanske handelsdepartementet viser at prisutviklingen ikke er over det den amerikanske sentralbanken har som mål. Kjerneinflasjonen er dermed ikke faretruende høy og det gjør at FED mister noe av argumentasjonen for å heve renten ytterligere.

Venter på Ben
Ellers venter Wall Street på en tale fra den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke. Bernanke skal holde en tale om USAs produktivitet, og markedet er spent på hvordan sentralbanksjefen vil forholde seg til inflasjonen i økonomien.

Innkjøpsjefene i Chicago-området er også mer optimistiske enn først antatt. I august viste indeksen 57,1, mens det var ventet at tallet skulle ende på 56,1. Tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at industriordrene i juli falt med 0,6 prosent. Det var ventet at industriordrene ville falle med 1 prosent i juli.

Gårsdagens tall fra de amerikanske oljemyndighetene viste en lagerbygging i forrige uke, det var ventet at oljelagrene ville vise et trekk og de overraskende tallene bidro til at oljeprisen falt.

Bryr seg ikke om Iran
Uttalelser fra den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad løftet oljeprisen fra gårsdagens bunnotering, men like etter at handelen på råvarebørsen i New York åpnet faller prisen noe tilbake.

Følg oljeprisen her.

Ahmadinejad sier at de ikke vil gi etter for FNs krav om å stoppe arbeidet med å anrike uran. I dag er siste frist for å etterkomme kravene fra FNs sikkerhetsråd, men tidligere har også Iran gitt klare signaler om at de ikke kommer til å bøye av for presset fra den vestlige verden.

FNs sikkerhetsråd har tidligere kommet med trusler om sanksjoner hvis ikke Iran etterkommer kravene i forbindelse med atomprogrammet. Svaret fra Iran har vært at de vurderer å kutte i oljeeksporten hvis vesten innfører sanksjoner.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones 0,11% 11.395,55 0.11%

Nasdaq 0,17% 2.189,37 + 3.64 0.17%

S&P 500 0,02% 1.304,52 + 0.25 0.02%

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere