Gå til sidens hovedinnhold

God start på utfordrende supplyår

Supplyratene i Nordsjøen er på vei opp igjen etter den tradisjonnelle julestilla.

Men 2007 kan bli utfordrende for rederiene med mange leveringer av nybygg. Det går frem av en månedlig markedsrapport fra supplymeglerhuset OSL.

NA24 - din næringslivsavis

Starten på året har så langt vært god og OSL fra sin base i Aberdeen forventer et nytt sunt år for supplyrederiene. Pausen i forbindelse med jule og nyttårsperioden ble kort, noe som tradisjonelt er en indikasjon på et stramt marked.

Mannskapsbekymringer
Ordreboken er som kjent blitt enorm i supply med smekkfulle verft langs hele norsk kysten og rundt i verden. Det skal ut året levere 27 ankerhåndteringsskip, AHTS'er og 51 forsyningsskip, PSV'er. Av disse går 27 rett på kontrakt.

OSL mener det blir interessant å se hvor raskt de resterende skipene uten kontrakt blir absorbert av markedet. De mener signalene er positive og viser til den voldsomme aktiviteten i riggmarkedet og en fortsatt sterk oljepris.

Derimot ser meglerhuset en klar utfordring for rederiene i forhold til å få bemannet alle fartøyene. Det er nå en mangel på trente mannskaper i hele shippingbransjen verden over og et stort antall nye fartøyer på vei fra verftene.

Dette kan blant annet bli et sikkerhetstema mener OSL, når skipene skal bemannes med uerfarne sjømenn med ulike nasjonale bakgrunner.

Strammes til etter nyttår
Ifølge rapporten har ratene for ankerhåndteringsfartøyer strammet seg opp til 75.000 pund pr. dag nå i midten av januar etter å ha avsluttet året rundt 20.000 pund pr. dag. Totalt sett ble desember en ny rekordmåned for supplymarkedet i Nordsjøen med en toppnotering på 135.000 pund pr. dag i forbindelse med riggflyttinger.

Snittraten for AHTS'er endte på ekstremt sterke 104.778 pund pr. dag ifølge OSLO. Til sammenligning var forrige topp rett under 80.000 i august og oktober i fjor. I desember 2005 lå AHTS-ratene på 30.000 pund pr. dag.

Også plattformskipene, PSV'er, har hatt en god årsavslutning. Snittraten for desember endte på 26.000 pund, som var litt under toppnivåene sist sommer. Nå midten av januar ligger ratene rundt 30.000 pund, opp fra 10.000 ved nyttår.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser