NA24.no

God stemning på Wall Street

Foto: Seth Wenig
Sist oppdatert:
Gode makrotall, koblet med nominasjonen av sentralbanksjef trakk USA-børsene opp.

Børsene på Wall Street opplevde en moderat økning tirsdag, som sendte dem til nye toppnivåer for året.

NA24 – din næringslivsavis

Den toneangivende Dow Jones-indeksen steg 0,32 prosent til 9539,29 poeng. Den langt bredere S&P 500-indeksen, som inkluderer over 16 ganger så mange aksjer, ble sendt opp 0,24 prosent til 1028,00 poeng, mens den teknologidominerte Nasdaq Composite-indeksen klatret 0,31 prosent til 2024,23 poeng.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Sterke makrotall
Markedet fikk drahjelp av overraskende positive makrotall.

Boligprisindeksen Case-Schiller for de 20 største byene i USA falt med 15,4 prosent i juni sammenlignet med juni i 2008. Nedgangen var lavere enn hva økonomene forventet. Estimater innhentet av Bloomberg viser at konsensus i markedet var et fall på 16,4 prosent. Når det gjelder de ti største byene viser prisindeksen en nedgang på 15,1 prosent.

Les mer: Svekket boligprisfall i USA

Forbrukertilliten er også i klar bedring. I forkant var økonomene forberedt på gode tall, men resultatet fra spørreundersøkelsene fra Conference Board overgår forventningene. Tilliten blant forbrukerne blir målt gjennom en indeks og steg til 54,1 poeng i august fra 46,4 poeng i juli. Det er særlig troen på bedre tider som er med på å øke tilliten.

Les mer: Børsjubel på økende tillit

Oljefall dempet festen
Den store oppgangen uteble likevel. Særlig ble markedene preget av et relativt skarpt fall i oljeprisen.

Frontkontrakten på den amerikanske lettoljen falt 3,1 prosent, og ble handlet for 72,04 dollar fatet da råvarebørsen i New York stengte den fysiske handelen for dagen.

Styrket dollarkurs og det faktum at markedet ikke klarte å bryte en viktig psykologisk grense får skylden. Exxon Mobil-aksjen falt 0,7 prosent.

Les mer: Smell for oljeprisen

Børshjelp fra Bernanke
Ben Bernanke blir etter alle solemerker sittende som amerikansk sentralbanksjef i nok en periode. Barack Obama kunngjorde sin nominasjon under en pressekonferanse fra presidentens landsted på Martha's Vineyard. Dette var helt i tråd med forventningene til markedet, som hadde forberedt seg på at Bernanke ville bli sittende som øverste sjef for sentralbanken Federal Reserve. Bernanke har sittet i stillingen siden 1. februar 2006.

Den amerikanske sentralbanken er sentral i gjenoppbyggingen av den amerikanske økonomien. Gjennom aggressive rentekutt og kvantitative tiltak der flere hundre milliarder dollar er blitt kjørt inn i markedet, har de klart å demme opp for resesjons virkninger. Fortsatt gjenstår en betydelig jobb, men kredittmarkedene har allerede begynt å vise bedring.

– Jeg tror ikke Bernanke-nyhetene vil bevege markedene mye, selv om jeg mener det er gode nyheter og jeg tror markedene liker det. Hvis Obama ikke utnevnte Bernanke, da ville det bli et stort sjokk, sier sjeføkonom Robert Brusca hos Fact and Opinion Economics til CNN Money.

På tross av at det amerikanske aksjemarkedet har falt vel 20 prosent siden Bernanke tok over er han fortsatt populær.

-Komfortable med Bernanke
-Jeg tror markedet er komfortable med Bernanke og stoler på Bernanke, sier Keith Springer, administrerende direktør ved California-baserte Capital Financial Advisory Services, til Marketwatch.

Han får støtte av veteranen Art Hogan, som jobber som sjefstrateg i Jefferies & Co.

-Vi binder markedsutviklingen for mye til Fed, og ikke nok til økonomien, kommenterer Hogan til nyhetsbyrået.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,32 % til 9539,29 poeng

S&P 500 +0,24 % til 1028,00 poeng

Nasdaq Composite +0,31 % til 2024,23 poeng

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere