*Nettavisen* Økonomi.

God ukestart på Oslo Børs

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Solid oljeprisoppgang sender aksjene til værs. Norske Skog er også med på leken.

20.07.09 17:35

I forrige uke steg Oslo Børs over åtte prosent. Investorene var imidlertid ikke helt fornøyd med det, og sørget for at markedet steg ytterligere mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen endte til slutt opp 1,64 prosent til 286,92 poeng.

- Banksektoren la grunnlaget
I forrige uke steg oljeprisene om lag åtte prosent. Oppgangen fortsetter også i den nye uken. For optimistene har satt seg i førersetet og det sender oljeprisene til værs.

- Banksektoren la grunnlaget for et sterkt rally i de globale aksjemarkedene etter at kvartalstallene oppmuntret investorene til å vende tilbake til markedet, skriver oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets i en oppdatering mandag.

Også en rekke bedre enn ventede makroøkonomiske indikatorer bidro til å overbevise markedet om at den globale økonomien følger et mønster av gradvis bedring.

- Skuffende ledighetstall fra USA tidligere i måneden bidro imidlertid til å drive ut noe av optimismen. Men investorene ser ut til å klynge seg til de positive nyhetene og å prøver å ignorere de negative nyhetene dersom mulig, skriver analytikeren.

Mandag tok også prisene et steg oppover etter at nyheter om økt produksjon hos de kinesiske raffineriene. Kinesiske raffinerier økte produksjonen til det høyeste nivået på 16 måneder. Det skaper forventninger om at etterspørselen vil øke.

Følg oljeprisen her

Råolje for levering i august omsettes for 65,84 dollar fatet på børsen i London mandag ettermiddag, det tilsvarer en oppgang på 0,92 prosent.

StatoilHydro steg 1,35 prosent til 128,70 kroner, mens PGS gikk opp 1,99 prosent til 37,43 kroner.

Oljeprisoppgangen sender også de andre oljerelaterte aksjene kraftig opp mandag.

Norske Skog-aksjen herjer imidlertid på toppen av vinnerlisten. Uten at det har kommet nyheter fra selskapet dunket aksjen opp 7,25 prosent til 9,62 kroner.

Global oppgang
De andre europeiske børsene fant også formen denne mandagen. I Tyskland stiger DAX-indeksen 1,18 prosent, mens CAC 40 i Paris stiger 1,36 prosent. I London stiger FTSE 100 0,61 prosent. OMX København og Stockholm endte opp henholdsvis 0,98 og 0,16 prosent.

Også i Asia var det en solid start på uken.

LES MER: Sterk ukestart i Asia

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag