NA24.no

Foto: Thinkstockphotos

Gode nyheter for alle med lån

Ferske tall viser at sentralbanksjef Øystein Olsen ikke har hastverk med å sette opp renten.

Fredag var Statistisk Sentralbyrå ute med utviklingen av den norske konsumprisindeksen. Den såkalte KPI falt med 0,2 prosent fra april til mai 2011. Den viktigste årsaken til nedgangen var prisfall på flyreiser. Fra mai 2010 til mai 2011 steg KPI med 1,6 prosent, mens den såkalte kjerneinflasjonen KPI-JAE, som er KPI utenom energi, gikk opp med 1,0 prosent i samme periode.

- Etter et høyt utfall i april, kom inflasjonen noe ned igjen denne måneden og alt i alt synes bildet være relativt stabilt. Utviklingen ligger i snitt for hele prognoseperioden noe høyere enn Norges Bank sine anslag, skriver DnB i sin kommentar etter tallene.

Konsumprisindeksen var 131,0 i mai 2011, mot 128,9 i mai 2010. Det tilsvarte en tolvmånedersvekst på 1,6 prosent i mai, opp 0,3 prosentpoeng fra måneden før. Tolvmånedersveksten i KPI, justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE), var på samme tid 1,0 prosent.

Prisfall på fly og økning i matvareprisen
Prisene på fly falt markant i mai, og var ned hele 23,6 prosent. Statistisk sentralbyrå mener den kraftige prisøkningen i april var knyttet til påskeeffekten, og man i mai var tilbake på tidligere nivå.

Prisene på matvarer steg igjen i mai, og var opp 0,5 prosent fra april til mai. Det var spesielt prisøkninger for kjøtt og frisk frukt som trakk opp matvareprisene samlet sett.

Bensinprisen stiger
Tallene fra SSB viser ellers at bensinprisen og drivstofffprisene steg med 10,1 prosent fra i fjor, mens beregnet husleie samt prisene på alkoholholdige drikkevarer og tobakk steg med henholdsvis 2,2 og 5,9 prosent. Det ble også registrert prisoppganger på alkoholfrie drikkevarer, restauranttjenester og elektrisitet inkludert nettleie.

Prisfall på audiovisuelt utstyr, matvarer og klær hadde en dempende effekt på veksten i KPI de siste tolv månedene.

Ifølge DnB ga inflasjonsrapporten fra SSB små markedsreaksjoner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere