*Nettavisen* Økonomi.

Gode nyheter for boligmarkedet

Salget av nye boliger har tatt seg markant opp i store deler av landet. Foto: (Martin Kierstein)

Kraftig vekst i mesteparten av landet.

15.04.14 10:28

De siste månedene har boligmarkedet i Norge vist muskler.

Tross stor pessimisme og varsko om at prisene skal falle har det stikk motsatte skjedd.

Nå har det også kommet positive nyheter knyttet til den hardest rammede delen av markedet, nemlig nye boliger.

Kraftig vekst
Econ er nemlig ute med sin siste rapport om nye boliger. Her kommer det frem at det i løpet av de to siste månedene har blitt solgt 1.635 nye boliger i landet.

Dette er nesten 400 flere boliger, tilsvarende en vekst på vel 24 prosent.

- Det stiger fra et lavt nivå. Vi var usikre på om nedgangen skulle fortsette eller om det skulle snu. Vi har sett at bruktboligmarkedet har tatt seg opp og forventet også en vekst, men var ikke sikre på om det ville skje nå, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad til Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad har sett på markedet av nye boliger. Foto: (SSB)


Oppgangen kommer etter at prisene for brukte boliger har steget de siste månedene.

- Disse markedene er veldig knyttet når man ser på trender og vendinger i markedet. Men svingningene i salget er mye større i nybolig-markedet samtidig som prisene er stivere, sier Bjørnstad.

Salget nå utgjør 13 prosent av boligene som har vært til salgs, mot 10 prosent sist, men det er for tidlig til at de vil friskmelde markedet.

Det er også store regionale forskjeller.

Kraftig vekst på Østlandet
Her ble det solgt 656 nye boliger, noe som er 29 prosent flere enn forrige tomånedersperiode, og 37 prosent færre enn samme periode i fjor.

I februar var nedgangen fra året før på 51 prosent. Siden februar har 7 prosjekter med til sammen 106 ledige boliger blitt trukket fra markedet.

Dermed har til sammen 25 prosjekter med 496 usolgte boliger blitt trukket fra markedet siden oktober i fjor.

60 prosent opp
På Vestlandet har de registrert salg av 463 nye boliger. Dette er hele 60 prosent flere enn i forrige tomånedersperiode.

I forhold til samme periode i fjor, var det imidlertid en nedgang på 12 prosent. Nedgangen på årsbasis har blitt betydelig redusert. I februar var nedgangen på 47 prosent.

Stabilt i syd
I løpet av siste tomånedersperiode har de registrert salg av 79 nye boliger på Sørlandet.

Dette er om lag det samme som i forrige tomånedersperiode. Salget utgjør bare 8 prosent av boligene som har vært til salgs i perioden. Dette er den klart laveste salgstakten av alle regionene i landet.

Hopp i nord
I Nord-Norge har de registrert salg av 120 nye boliger. Dette er hele 71 prosent flere enn forrige tomånedersperiode. Det er spesielt i Tromsø at salget er godt. Salget der utgjorde 31 prosent av antall boliger til salgs.

Econ Nye boliger kommer ut seks ganger i året, og inneholder en oversikt over alle nyboligprosjekter med mer enn 15 boliger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.