*Nettavisen* Økonomi.

Gode nyheter til de som er rammet

Foto: Fotograf:SCANPIX (REUTERS)

Forsikringsselskap med helomvending.

15.04.10 19:00

Vulkanutbruddet på Island har satt bom stopp for flytrafikken i store deler av Nord-Europa. I Norge, Sverige, Danmark, Skottland og England hersker et transportmessig kaos og konsekvensene er store for både privatpersoner og bedrifter.

Tidlig torsdag meldte flere norske forsikringsselskaper overfor dagbladet.no at reiseforsikringen ikke dekker skader og økonomisk tap som oppstår som følge av stans i flytrafikken.

Endret fra nei til ja
Men nå har landets største reiseforsikringsselskap kommet på bedre tanker.

- Etter en vurdering i dag, har vi kommet til at vi sier ja til å dekke skader og tap som oppstår for våre kunder, sier skadedirektør Harald S. Hollerud i Europeiske til NA24.

Han understreker at ifølge internasjonale regler og etter forsikringsvilkårene har selskapet ikke plikt til å gjøre dette.

- Hvorfor sier dere allikevel ja?

- Først og fremst for å ta vare på våre kunder. Vi ser at de faller mellom to stoler her nå det gjelder erstatningsregler. Vi vet at flyselskapenes ansvar er begrenset til å erstatte flybilletten eller å transportere den reisende fra a til b. Vi sier nå ja til å erstatte ekstrakostnader kundene våre pådrar seg i forbindelse med vulkanhendelsen, sier Hollerud. Om lag 1,5 millioner har reiseforsikring i Europeiske privat eller gjennom jobben.

Ikke et spørsmål om penger
Han forteller det typisk vil dreie seg om kostnader til ekstra overnattinger, spesielt for nordmenn i utlandet på vei hjem.

- Hvor mye vil denne «snillheten» koste dere?

- Det har vi ikke regnet på ennå. Da vi bestemte oss for å hjelpe kundene våre var kostnaden ikke et tema, sier han.

Foreløpig nei hos Gjensidige
Hos landets nest største forsikringsselskap, Gjensidige, var svaret motsatt ved 13-tiden torsdag.

- Vi står foreløpig fast på at vi ikke dekker skader og merkostnader i forbindelse med vulkanhendelsen, sier informasjonssjef i Gjensidige Skadeforsikring Bjarne Aani Rysstad til NA24.

- Foreløpig?

- Ja, vi skal ha ett møte nå om kort tid hvor vi vil vurdere spørsmålet på nytt, det er mulig at svaret blir annerledes, sier Rysstad.

Hva er årsaken til at dere ikke gjør som Europeiske?

- Utgangspunktet er at dette ikke er et værfenomen som vi vanligvis dekker etter forsikringsvilkårene.

Han opplyser at Gjensidige har cirka én million reiseforsikringskunder.

Erstatter allikevel
Rundt klokken 14 ble NA24 s journalist oppringt av Rysstad.

- Vi har hatt møtet vårt. Og jeg kan meddele at vi har bestemt oss for å dekke ekstrautgifter nordmenn i utlandet pådrar seg som følge av flykaoset. I første omgang gjelder dette ekstrautgifter til opphold og mat, sier Rysstad.

Gjensidige og Europeiske har en markedsandel på reiseforsikring i Norge på vel 75 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.