NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

Godkjent, tross bom

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem fikk karakter av økonomene i dag.

For niende gang har Norges Bank Watch lagt frem sin årlige rapport om hvordan Norges Bank håndterte pengepolitikken i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Denne gang er det Steinar Juel, til daglig sjeføkonom i Nordea Markets og hans samarbeidsgruppe bestående av økonomene Knut Røed fra Frisch-senteret og Krisztina Molnar fra Norges Handelshøyskole som har utført arbeidet.

Feilvurderte inflasjonspresset
Gruppen roste Norges Bank for åpenheten og for å ha håndtert pengepolitikken godt i 2007.

Rapporten peker på at til tross for at Norges Bank har overvurdert inflasjonspresset gang på gang har troverdigheten allikevel overlevd.

- Norges Bank har fungert som en uavhengig myndighet med troverdighet, og den har reagert raskt med å justere sine estimater og rentepolitikk med en gang ny informasjon har kommet på bordet, mener samarbeidsgruppen.

- Jeg elsker det
Sentralbanksjefen var selv til stede i dag, og han mener han fikk nyttige synspunkter.

- Dere som er her lurer sikkert på hva jeg tenker når jeg ser feilslåtte estimater. Jeg elsker det, sa Gjedrem, og fortsatte:

- I Norge har vi et politisk bestemt mandat. Men vi er uavhengige med å sette opp renten.

Sentralbanksjefen sa videre at i så måte spiller Norges Bank Watch en viktig rolle i etterkant.

Vil ha bedre datagrunnlag
Norges Bank Watch mener gode estimater trenger gode statistikker, og etterlyser en debatt rundt modellene som benyttes av sentralbanken. I tillegg etterlyser de et bedre datagrunnlag for beregning av nå-situasjonen i økonomien og inflasjonen.

Gjedrem etterlyser selv bedre statistikker.

- Når det gjelder inflasjonen har vi bedt SSB om flere detaljer i kjerne-KPI. Det ville vært nyttig å vite om vi fikk vite på forhånd om forandringer i konsumprisindeksen. Dette blir forandret ofte, og det siste året har det vært endringer i blant annet beregninger av flypriser og bokpriser. Det gir overraskelser, svarte Gjedrem.

Oppfordrer
Norges Bank Watch oppfordrer i rapporten Finansdepartementet om å be Statistisk sentralbyrå innhente nødvendige statistikker for å unngå store feilbeslutninger fra Norges Banks side.

- Både lønns – og arbeidsmarkedsstatistikkene bør forbedres, og det er også et behov for å utvide SSBs undersøkelser fra næringslivet til å inkludere flere sektorer enn produsenter av varer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere