*Nettavisen* Økonomi.

Godtar ikke verstingstempel

Statoil-sjef Helge Lund godtar ikke å bli stemplet som miljøfiende.

27.04.07 18:26

Fredag morgen ble det kjent at Statoil vil bruke 12 milliarder kroner på å kjøpe det canadiske selskapet North American Oil Sands Corporation (NAOSC), som utvinner produserer olje fra oljesand.

Det har fått miljøvernere til å se rødt. De mener Statoil bidrar til kraftig forurensning, blant annet store CO2-utslipp.

Under en presseorientering fredag var da også miljøaspektet et fremtredende tema. Men en offensiv Helge Lund nektet å godta stempelet som miljøfiendtlig.

- Nei, jeg mener vi har de rette forutsetningene og filosofien til å utvinne dette feltet på en bærekraftig måte. Den erfaringen vi har og fokuset vi har på bærekraftig utvikling, den evnen vi har vist til å utvikle ny teknologi – og ta den i bruk - vil bidra til å kunne utvikle dette på en forsvarlig måte, sa Lund.

Han understreker også at det aktuelle feltet ville blitt utviklet uansett, med eller uten Statoil.

- Ingen skrupler
Miljøvernorganisasjoner har kritisert Statoil for nå å gå inn i et prosjekt som de hevder er langt mer miljøskadelig enn konvensjonell oljeproduksjon.

–.Statoil har tydeligvis ingen miljøskrupler i arbeidet med å pumpe opp mest mulig forurensende olje. Gjennom å satse på skitten oljesandproduksjon gjør selskapet Norge medskyldig i at Canadas klimagassutslipp øker i rekordtempo og at landet ikke klarer å nå sine klimamål, sier Bård Lahn leder i Natur og Ungdom i en pressemelding.

- Kan du være sikker på at dere kommer til å utvikle dette på en miljøvennlig måte? var ett av spørsmålene fra salen

- Jeg er aldri sikker, måtte Lund innrømme.

Trygt land, dyr olje
Canada sitter på enorme mengder oljeholdig sand. Den høye oljeprisen de siste årene har gitt et voldsomt oppsving for utvinning av denne oljen. Det er både dyrt og komplisert å utvinne denne oljen, og dette er primørt interessant med oljepriser godt over 40 dollar fatet.

Det har vi altså hatt de siste årene, og det har altså Statoil funnet interessant.

–.Ser vi nå en tendens der Statoil flytter produksjonen fra ustabile politiske rammer og inn i tryggere områder som Canada?

–.De lette fatene er allerede tatt. De feltene som er tilgjengelige i dag ligger enten på dypt vann, i arktiske områder, langt fra infrastruktur eller i land med krevende politisk situasjon. Dette krever høy kompetanse, flere investeringer og høyere risiko. Statoil kommer fortsatt til å være til stede i land med ustabile politiske rammer. Da er Nord-Amerika og Canada et godt supplement slik at vi får en bred portefølje, sier Lund, som ikke legger skjul på at det ikke er noen ulempe at det nyervervede feltet ligger i et trygt og stabilt OECD-land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.