*Nettavisen* Økonomi.

Golf-sjefen slutter

Sjefen for Forsvarets milliardprosjekt, Jon Rikter-Svendsen, slutter på dagen.

17.01.06 16:00

AKERSHUS FESTNING (TV 2 Nettavisen): På en pressekonferanse tirsdag ettermiddag bekrefter forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) at hun er infomert om avskjeden.

Ny sjef for Program Golf blir Jan Christian Ødegaard, som tiltrer stillingen allerede fredag.

Rikter-Svendsen er den siste i en lang rekke ansatte som nå forlater Golf-organisasjonen. I alt har rundt 50 ansatte forlatt Golf-programmet, med prosjektleder Lars Bjertnæs som den mest omtalte.

Svekket
Forsvarsminister Anne-Grete Srøm-Erichsen erkjenner at det kan bli vanskeligere å følge opp Golf med full kraft når så mange har forlatt programmet på så kort tid.

-Det er generelt veldig høy turnover blant sjefene i Forsvaret, men det kan gjøre det. Det kan svekke kompetansen for en periode.

- Er du bekymret over at omtrent hele ledelsen i Golf har sluttet?

- Det er et område det er viktig at Forsvaret har kompetanse på, sier forsvarsministeren.

Kontrollert stans
Rikter-Svendsen foreslo selv å legge ned hele prestisje-programmet etter den dramatiske kompetanseflukten fra Golf i et brev til sjefen for Forsvarsstaben 14. desember i fjor desember.

-Vi er i ferd med å miste gjennomføringskraft og en ukontrollert stans i fremdriften med tilhørende kollaps i leveransekvaliteten for de eksisterende aktiviteter kan fort bli resultatet. Jeg ønsker å ta opp en kontrollert stans og terminering av program Golf, varslet Rikter-Svendsen.

Det har ikke lyktes TV 2 Nettavisen å få noen kommentar fra Jon Rikter-Svendsen.

På Forsvarets hjemmesider uttaler Rikter-Svendsen at han synes det er på sin plass med et lederskifte nå.

- Jeg har jobbet i Golf i snart tre år. Da er det greit å ønske seg en ny jobb. Jeg syntes det er naturlig at min arvtaker kommer inn nå. Det kommer til å skje endringer i Golf, og jeg syntes det er på sin plass at min arvtaker får delta i det fra starten av, sier Rikter-Svendsen i en artikkel på www.mil.no.

Fratatt fullmakter
TV 2 Nettavisen kunne torsdag avsløre et hemmelig brev, der forsvarssjef Sverre Diesen gikk inn for å frata Program Golf alle fullmakter med umiddelbar virkning. Brevet ble sendt Forsvarsdepartementet i oktober i fjor, uten at ledelsen i Program Golf ble informert om dette.

I tillegg til Rikter-Svendsen og Bjerntæs har blant andre nøkkelmedarbeideren Rolf Grave, som var kvalitetsansvarlig, forlatt Golf.

Bjertnæs sa opp sin stilling i ledegruppen i Golf før jul, i protest mot forsvarsledelsens håndtering av Golf. Bjertnæs sendte forsvarsledelsen er svært kritisk brev som forklaring på hvorfor han valgte å forlate programmet. Bjertnæs hevdet i sitt oppsigelsesbrev blant annet på at det var sterke krefter i forsvarsledelsen som bevisst motarbeidet Golf.

- Meget kvalifisert
Forsvarssjef Sverre Diesen bekrefter også at Jon Rikter-Svendsen slutter som sjef for Program Golf.

- Jon Rikter-Svendsen har søkt og fått en stilling i Forsvarsdepartementet, som han er meget godt kvalifisert for, sier Diesen til TV 2 Nettavisen.

Forsvarssjefen bekrefter også at Rikter-Svendsens erstatter er på plass allerede fredag.

- Ødegård tiltrer som sjef for Program Golf på fredag, uttaler Diesen.

Ødegård kommer fra jobben som sjef for Forsvarets sikkerhetsavdeling, og har blant annet hovedfag i informatikk fra Universitetet i Oslo.

Teller på knappene
Forsvarsministeren har bedt alle aktørene som er involvert i Golf komme med innspill på om Forsvaret bør gjennomføre planene Golf har lagt, eller satse på forsvarssjef Sverre Diesens delte løsning med gjenbruk av gamle it-systemer.

Hun vil ha full oversikt over alle sider ved milliard-prosjektet før hun bestemmer skjebnen til Golf.

- Det dreier seg ikke bare om økonomi og logistikk. Det er 124 systemer totalt, som krever stor kompetanse og mye penger, sier hun.

Hun kan foreløpig ikke fastslå om det ene alternativet er billigere enn det andre.

- Det er litt ulike kostnader. Det skal både tas hensyn til investeringsutgifter og hvor mye driften av systemene kosteri det lange løp, sier statsråden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.