*Nettavisen* Økonomi.

Goliat-feltet kan gå ti milliarder kroner i minus

Goliat-feltet, som ennå ikke er i drift, vil gå ti milliarder i minus om dagens oljepris står seg. Foto: (Eni)

Lav oljepris kan gjøre prosjektet til et gigantisk tapssluk.

05.12.14 08:51

Ifølge Dagens Næringsliv gjør den lave oljeprisen at det ennå ikke oppstartede Goliat-feltet nord for Hammerfest kan ende opp som svært ulønnsomt med dagens oljepris.

Prosjektet er allerede to år forsinket, og kostnadsoverskridelsene er allerede på nær 50 prosent. Lav oljepris er nå katastrofalt.

- Goliat-utbyggingen hadde trengt 95 dollar fatet for å gå i null sett fra beslutningstidspunktet i 2009, gitt alle forsinkelsene og fordyrelsene. Hvis oljeprisen blir liggende på 70 dollar i hele levetiden av feltet, har Goliat en negativ nåverdi på ti milliarder kroner, sier Espen Erlingsen i oljekonsulentfirmaet Rystad Energy.

Selv om oljeprisen skulle bli liggende lav, vil likevel feltet settes i gang. Årsaken er at selve driften vil være lønnsom, og pengene som er investert nå ikke vil kunne hentes tilbake - «sunk cost». Disse må i all hovedsak dekkes av staten.

- Prosjektet er lønnsomt for partnerne og bidrar til store inntekter for det norske samfunnet gjennom petroleumsskatten. I tillegg har Goliat alt generert store ringvirkninger for norsk leverandørindustri, sier Eni Norge-talsmann Andreas Wulff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag