Google bytter toppsjef

- Google+ har nå over 90 millioner brukere verden over. Det er godt over en dobling på bare tre måneder, sier toppsjef Larry Page i regnskapsrapporten.

- Google+ har nå over 90 millioner brukere verden over. Det er godt over en dobling på bare tre måneder, sier toppsjef Larry Page i regnskapsrapporten. Foto: (Google)

Etter ti år med vekst setter gründeren Larry Page seg i sjefsstolen hos Google

21.01.11 15:31

Larry Page, den ene halvparten av duoen som grunnla og skapte Google, skal ta over sjefsstolen i selskapet.

I 2001 Ble Eric Schmidt hentet inn for å få kontroll på og lede Google som på det tidspunkt befant seg i en fase med eksplosiv vekst. Den daværende 45-årige Schmidt ble ansett som en tung figur rundt miljøet i Silikon Valley. Motsetningen hans var Larry Page som, til tross for en tiltenkt rolle som daglig leder, på det tidspunkt, i 2001, verken ble ansett som gammel nok, tung nok eller erfaren nok til å lede det selskapet som er blitt en av de aller største it-gigantene, skriver Washington Post.

- Jeg er enormt stolt av det jeg har fått til og utrettet i Google det siste tiåret, og jeg er sikker på at de neste ti årene under Larrys ledelse vil bli enda mer spektakulære. Etter min mening er Larry nå klar for sjefansvaret, skrev Schmidt på Googles blogg.

Etter et tiår som administrerende direktør og daglig leder vil Eric Schmidt få en mer PR/Politisk rolle ved at han tar over styreleder vervet. Ifølge han selv skal han vri fokuset sitt fra den daglige driften til å pleie forholdet til kundene, forretnings partnerne og myndighetene i USA.

Strukturelle endringer
– Larry, Sergey (Sergey Brin den andre halvdelen av duoen som grunnla og skapte Google red anm.) og jeg har lenge snakket om å forenkle organisasjon strukturen i Google og hvilken måte som det er best å gjøre slike grep på. Grepene gjøres for å få fortgang i beslutningsprosessen. I løpet av juleferien bestemte vi oss for at det riktige tidspunktet å gjennomføre grepene er nå, skriver Schmidt i bloggen.

Men det er ikke alle som helt udelt kjøper at det er pragmatiske og forretningsmessige grunner til at Larry Page nå skal ta over sjefsstolen.

- En av grunnene til at Lary Page vil ta over styringen av Google er Tesla. Tesla overlot kontrollen av sine selskaper til andre og med det ga han bort rettighetene til oppfinnelsene sine, skriver Ken Auletta i New Yorker Magasine.

Udramatisk
- Etter mitt syn er dette kanskje den minst dramatiske forandringen i Googles ledelse. Det hadde vært mye mer dramatisk dersom det Hadde kommet inn en ekstern person og tatt over etter Eric Schmidt, eller at Schmidt hadde gått til en konkurrent eventuelt pensjonert seg, sier Mark Mahaney, daglig leder i Citigroup. Mahaney har fulgt Google på børsen siden selskapet ble notert i 2004.

Nyheten om lederskifte I it-giganten ble offentliggjort samtidig som Goolge la fram resultatet for fjerde kvartal i 2011. Selskapet leverte et overskudd på 2,54 milliarder dollar i fjorårets siste kvartal. Resultatet er hele 29 prosent høyere en tilsvarende tall for siste kvartal i 2009.

Google er ikke den eneste av de virkelig store IT-selskapene som foretar enderinger i ledelsen i disse dager. Og så Apple foretar endringer etter at Steve Jobs har gått ut i permisjon av hensyn til helsen sin.

4 april setter Larry Page seg i sjefsstolen og tar over etter Eric Schmidt.

Les lere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag