NA24.no

Foto: JOEL SAGET (AFP)

Google gjør store endringer

Sist oppdatert:
Se hva det betyr for deg.

Google har nå annonsert at de har gjort det som er den største endringen på selskapets søkefunksjon på flere år. Endringen er betydelig større og viktigere enn endringene du kanskje har registrert at de allerede har gjort med forskjellige knapper og måter å presentere søkeresultater på de siste månedene.

Byttet ut det aller viktigste
Selskapet har rett og slett byttet ut teknologien for søketjenestens søkeindeks - altså hvordan selskapet innhenter og lagrer nettsidene du søker i. Den nye teknologien har fått navnet «Caffeine».

Ifølge Google vil endringen føre til at du får «50 prosent ferskere søkeresultater», og teknologien skal være bedre tilpasset internetts stadige øking i størrelse.

Et nytt «lager»
Som kjent gjennomfører du ikke et direkte søk på internett når du søker på Google, men du gjør et søk i Googles oversikt over alle nettsidene de kjenner til - i den tilstand den var sist Googles «roboter» besøkte den. Om Googles roboter ikke har besøkt siden på lang tid, så får du ikke riktig søkeresultat.

Kort fortalt er den viktigste endringen at søkeindeksen oppdateres fortløpende etter hvert som Googles «roboter» fyker rundt på nettet for å lete etter ny informasjon og oppdateringer på nettsider.

Den gamle måten Google gjorde dette på, var å dele opp verdens nettsider i en rekke kategorier. Noen ble oppdatert svært ofte, gjerne mange ganger om dagen (for eksempel populære nettaviser), mens andre nettsider ikke ble oppdatert på ukevis.

Men mens Googles roboter fant nye sider på nett, var det heller ikke slik at dette umiddelbart ble oppdatert i selskapets søkeindeks. Dermed kunne en ofte havne i en situasjon der en ikke fant en nettside som eksisterte, og som Google hadde besøkt, fordi det var forsinkelser i oppdateringsprosessen.

Dette skiller seg vesentlig fra for eksempel søkemotoren til Twitter, der hele poenget er at den hele tiden skal gi deg det aller siste resultatet som brukerne har postet.

Oppdaterer fortløpende
- Med Caffeine, så analyserer vi nettet i små porsjoner, og oppdaterer indeksen fortløpende, skriver Google i sin blogg.

Resultatet er at du, i alle fall på papiret, skal kunne oppnå mer oppdaterte søkeresultater enn du har hatt muligheten til så langt. Det betyr derimot ikke at du vil kunne oppnå like ferske resultater på obskure nettsider, som du vil på nettaviser. En differensiering mellom nettsider driver Google fortsatt med.

Enorm database
Ifølge Google er nå søkeindeksen til Caffeine på nesten 100 millioner gigabyte (100 exabyte - 100.000 terabyte), ifølge Google nok informasjon til å fylle 625.000 av den største iPoden på markedet.

Under kan du se en video som forklarer hvordan et Google-søk fungerer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere