Fastleger, regnskapsførere, sjåfører, butikkmedarbeidere, eiendomsmeglere, telefonselgere, offshore-medarbeidere og landbruksansatte.

Disse står på listen til Jan Grønbech, norgessjef i Google, og Martin Bech-Holte, norgessjef i konsulentselskapet McKinsey, over jobber som vil forsvinne om ikke så mange år, skriver Dagens Næringsliv. Jobbene vil ifølge Grønbech og Bech-Holte erstattes av maskiner, automatisering og kunstig intelligens.

– «Dirty, dull and dangerous» er de jobbene som forsvinner. «Dirty» er industri, «dull» er regnskap og «dangerous» er transport. 93 prosent av alle ulykker skyldes menneskelig svikt. Det er mange gode grunner til automatisering, sier Grønbech.

- Sprøyt

Spesielt oppsiktsvekkende er det kanskje at de mener fastlegene vil erstattes av maskiner. Dette begrunner de med at en diagnose som gjøres av programvare vil være mye mer treffsikker enn det en lege kan utføre, hovedsakelig fordi en maskin vil være oppdatert og kunne vurdere «en million diagnoser på ti minutter».

Dette provoserer fastlegene. Petter Brelin, leder i Norsk forening for almennmedisin, påpeker at det å stille diagnoser kun er en liten del av en fastleges jobb.

– Google og McKinsey får ikke rett i år, de får ikke rett om to år, og de får ikke rett om fem år. Det er vi helt sikre på. Dette er teknologi-optimistisk sprøyt egentlig, sier Petter Brelin til Dagens Næringsliv.

Halvparten kan forsvinne

Men at en rekke arbeidsplasse vil automatiseres og forsvinne, er det liten tvil om.

Ekspertene er egentlig ganske samstemte i at verden står overfor en voldsom endring de kommende årene. Teknologien er kommet så langt at maskiner kan erstatte omtrent halvparten av alle dagens arbeidsplasser.

LES OGSÅ: Når halvparten av dagens jobber forsvinner, hva skal vi jobbe med i stedet?

I sommer viste anslo forskningsrapport fra Oxford University at nesten halvparten av jobbene i USA kan forsvinne eller bli overtatt av datamaskiner.

Typiske yrker som ligger dårlig an er innenfor service, salg og kontorstøtte, ifølge Oxford-rapporten.

SJEKK SELV: Hvor stor sjanse er det for at din jobb forsvinner?