Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Google risikerer store EU-bøter

I TRØBBEL: Google kan få gigantbøter.
I TRØBBEL: Google kan få gigantbøter. Foto: Francois Lenoir
Sist oppdatert:
Google risikerer milliardbøter når EU går til sak mot nettgiganten for brudd på konkurransereglene.

- Om du vil konkurrere i det europeiske markedet, må du følge de europeiske reglene, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager.

Hun har sendt en formell klage til Google, som anklages for å misbruke markedsdominansen sin i Europa ved å gi søkeresultater fra Google Shopping forrang ved nettsøk.

Les også: - EU går til sak mot Google

Vestager kunngjorde onsdag at hun også innleder en gransking av Googles Android-system, som dominerer på mobilmarkedet.

- Jeg er bekymret for at selskapet i strid med EUs konkurranseregler har gitt en urettferdig fordel til sin egen tjeneste, opplyser Vestager til pressen i Brussel.

- Google har nå mulighet til å overbevise Kommisjonen om det motsatte. Men hvis granskingen bekrefter bekymringene våre, må Google stå juridisk til ansvar og endre forretningsmetode i Europa, sier den danske kommissæren.

Uenig

Google har ti uker på å svare på klagen fra europeerne. Og er slett ikke enige i anklagene.

- Vi er respektfullt, men sterkt uenig. Vi ser fram til å tale vår sak i de kommende ukene, skriver Amit Singhal i Google Search i et blogginnlegg.

- Selv om Google er den mest brukte søkemotoren, kan folk finne og få tilgang til informasjon på en rekke måter. Anklager om at forbrukere og konkurrenter rammes, er beviselig et bomskudd, sier Singhal og mener det er god nok plass til konkurranse.

Gigant

Uten en løsning risikerer nettgiganten bøter på inntil 10 prosent av selskapets omsetning – noe som for Google i verste fall kan gi en over 6 milliarder dollar stor smekk.

Ifølge EU-kommisjonen har Google en markedsandel på 90 prosent for generelle nettsøk i Europa.

- Dominans i seg selv er ikke et problem. Men dominerende selskap har et ansvar og kan ikke bruker posisjonen til å begrense konkurransen, sier Vestager.

Langvarig sak

Granskingen har pågått siden november 2010 da Microsoft og andre konkurrenter klagde over søkemotorens dominans i markedet.

I fjor var Google nær en løsning på striden, men forslaget til en avtale mellom Kommisjonen og selskapet ble ikke noe av etter protester fra blant andre Tyskland og Frankrike.

Om Vestager bestemmer seg for bøter mot amerikanerne, er det ventet at de vil klage avgjørelsen inn for EU-domstolen i Luxembourg. Saken kan da bli den største konkurransesaken i domstolen siden en langvarig sak mot Microsoft endte i en bot på 2 milliarder euro i 2007. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!