*Nettavisen* Økonomi.

Google-sjefer dømt for mobbevideo

Foto: AP (AP)

Toppsjefer i Google er dømt for ikke å ha fjernet mobbevideo fra nett.

24.02.10 22:19

En italiensk domstol har dømt Google-sjefene David Drummond og Peter Fleischer, samt den pensjonerte økonomisjefen George Reyes til seks måneders betinget fengsel.

De tre ble dømt uten å være til stede i retten i Milano, for ikke å ha gjort nok for å fjerne en video fra Google Video. En fjerde tiltalt ble frikjent.

Saken er den første i verden der sjefer for vertsteder på internett har blitt dømt for ikke å fjerne støtende materiale brukerne har lagt ut.

Det hele startet i september 2006 da studenter ved en skole i Turin filmet mobbingen av en student med Downs syndrom. Deretter la de videoen ut på Google Video.

Ble «mest underholdende»
Google ble anmeldt av den italiensk interesseorganisasjon Vivi Down som representerer mennesker med Downs syndrom, samt offerets far, melder Reuters.

Google har argumentert med at de fjernet videoen så fort de ble kjent med innholdet, og at de også samarbeidet med politiet for å identifisere kvinnen som lastet opp videoen.

Selskapet mener også at nettsteder som Google Video, YouTube og Facebook ikke kan bli holdt ansvarlig for det andre velger å legge ut på disse sidene.

Påtalemyndigheten mener derimot at Google ikke gjorde nok får å fjerne videoen fra internett. Selv om den ble fjernet fra Google Video to timer etter at den ble lagt ut, var den tilgjengelig på internett i to måneder. 5000 mennesker så videoen og 800 kommenterte den.

Den havnet også på en liste over «mest underholdende» videoer.

- Utrolig
En av Google-sjefene. Peter Fleischer, kaller dommen for «utrolig» og lover å bekjempe dommen i ankerunden.

- Dommeren har bestemt at jeg er kriminelt ansvarlig for handlingene til noen italienske tenåringer som lastet opp en video på Google Video. Jeg visste ingenting om dette, sier Fleischer på sin blogg.

- For å gjøre det klart: Ingen av de fire som ble tiltalt har hatt noe å gjøre med denne videoen, sier Google visepresident Matt Sucherman i pressemelding.

Du kan lese den her.

Viktig prinsipiell dom
Sensur av internettsider har blitt hett stoff i Italia. Spesielt siden det begynte å dukke opp en rekke hatsider mot statsminister Silvio Berlusconi. I USA er vertsselskaper som Google beskyttet av lovverket slik at de ikke står ansvarlig for det brukerne legger ut.

Lignende lovverk finnes også i EU og i Italia, men den italienske domstolen mente altså at Google-sjefene skal dømmes for ikke å ha gjort nok for å fjerne videoen.

Google mener at dommen truer friheten på internett fordi den kan tvinge vertssteder til å forhåndssensurere innhold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.