Google stuper etter kvartalstall

Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP/SCANPIX

Nettkometen Googles overskudd var klart mindre enn ventet i siste kvartal, og aksjen kollapser i handel etter børs.

31.01.06 23:12

(NA24): Google-aksjen har i løpet av under en time falt med 17 prosent i handel etter børs i USA. Det betyr at 21 milliarder dollar, eller 140 milliarder kroner, av nettkometens børsverdi er fordunstet nå i ettermiddag.

Google fikk et resultat på 372 millioner dollar etter skatt i fjerde kvartal, mot 204 millioner samme kvartal i fjor.

Resultatet utgjør 1,22 dollar pr. aksje, men korrigert for spesielle poster, oppgir Google et tall på 1,52 dollar. På forhånd hadde analytikerne ventet et resultat pr. aksje på 1,76 dollar, en økning på 91 prosent fra samme kvartal i fjor, ifølge Marketwatch.com. Det er dermed et stort avvik.

Selskapet forklarer resultatskuffelsen blant annet med en uvanlig høy skatteprosent i kvartalet, men dette har ikke beroliget markedet.

Driften ikke så ille
Omsetningen økte 86 prosent til 1,29 milliarder dollar, i tråd med markedets forventning.

Et annet tall som indikerer at den underliggende driften ikke var så skuffende er driftsresultat før avskrivninger (EBITDA). Her oppgir Google et tall på 812 millioner dollar for fjerde kvartal, mens markedet i snitt ventet 791 millioner.

Skyhøye forventninger
Uansett er forventningene til Google så skyhøye at det nestenn er umulig for selskapet ikke å skuffe.

Siden Google gikk på børs i august 2004, var aksjen femdoblet i verdi før dagens kurafall. Google var tidligere i januar verdens 16. høyeste verdsatte selskap, med en verdi på 140 milliarder dollar, eller drøyt 900 milliarder kroner.

Hovedkonkurrenten Yahoo falt etter sine kvartalstall tidligere i januar, men mange var likevel optimistiske i forhold til Googles rapport, og forventet at den ville vise at Google hadde tatt markedsandeler.

Diversifiserer
Google er et fantastisk lønnsomt selskap, med basis i sin kjente søketjenste, og salg av annonser knyttet opp mot søkeord.

Men den siste tiden har Google lansert en rekke nysatsninger, så som bildebehandling, salg av videoer over nettet, rubrikkannonser og kjøp av et selskap som driver med digital distribusjon av radioreklame.

Mange spør seg om selskapet vil klare å være like vellykket på disse områdene som når det gjelder nettsøk.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.