NA24.no

Google vil avlytte deg

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen
Google jobber med et system som avlytter rommet pc-en din er i for å spesialtilpasse innholdet i annonser.

Det har vært mye støy rundt den etter hvert svært betydelige mengden med personlig informasjon Google sitter på fra hver enkelt.

Vet mye om deg
Selskapet forsøker blant annet å lagre alle søk du foretar deg. De har også til en viss grad svært god oversikt over ditt privatliv gjennom sin egen e-post-tjeneste, kalenderprogram, betalingsformidlingsløsninger og lignende.

Nå ønsker selskapet å gå enda lenger, og ifølge The Register jobber selskapet nå med programvare som analyserer alle lyder et i et rom ved hjelp av en datamaskins mikrofon.

Vil overvåke med mikrofon
Mikrofonen vil plukke opp alle bakgrunnslyder, som musikk, mobiltelefoner som ringer eller hva du ser på tv-en.

Maskinen vil så identifisere lyden, ved hjelp av det som omtales som digitale fingeravtrykk, for så å sende dette til Google slik at du kan få relevante annonser – eller vise deg et chatterom som er av interesse.

Ifølge Technology Review har Google jobbet med dette siden juni. Metoden går ut på å dele opp lyden i fem-sekunders klipp, og konvertere dette til et digitalt fingeravtrykk som sjekkes opp mot en internettserver.

Fordi selve konverteringen fra lyd til et digitalt fingeravtrykk som bare identifiserer innholdet, skal det være umulig for både Google og andre å kunne benytte løsningen for å overhøre private samtaler.

Spennende løsning for personlig tv-reklame
Løsningen skal ifølge The Register være særlig interessant i forhold til reklame på tv og radio, hvor Google er på full fart inn.

Et naturlig spørsmål er hvorfor folk vil la Google avlytte deres samtaler, benytte ekstra båndbredde og prosessorkraft - og potensielt utsette seg for en sikkerhetsrisiko - slik at Google kan tjene mer penger.

Ifølge The Register skal også veien fra mikrofon og over til webkamera være kort.

Hvis dette er prisen å betale for gratis programvare, kan det kanskje være like greit å betale?

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere