NA24.no

Googles mektigste mann kom fra fattige kår


NY GOOGLE-SJEF: 43 år gamle Pichai Sundararajan, bedre kjent som Sundar Pichai, er ny sjef for Google.
NY GOOGLE-SJEF: 43 år gamle Pichai Sundararajan, bedre kjent som Sundar Pichai, er ny sjef for Google. Foto: Maurizio Pesce (Wikimedia)
Googles nye sjef vokste opp med seng i stua og en moped som familiens eneste fremkomstmiddel.

Mandag offentliggjorde Google at selskapet erstattes av Alphabet Inc. og at Google blir et av flere selskaper i morselskapet Aphabet Inc.

Det største selskapet i morselskapet blir søkeverktøyet Google, og sjefen for dette selskapet er nå 43 år gamle Pichai Sundararajan, bedre kjent som Sundar Pichai.

  • Vokste opp i toroms leilighet i India, og sov på stua sammen med sin bror.
  • Vant stipend, men droppet studiene.
  • Var mannen som foreslo at Google skulle lage egen søkemotor.

Pichai er ikke som de fleste andre amerikanske toppsjefer. 43-åringen vokste opp i fattige kår i den indiske byen Chennai, og er beviset på at det er mulig å lykkes med «the american dream». I et intervju med Bloomberg forteller han om en oppvekst som kanskje ikke er spesielt unormal, hvis du er født i middelklassen i India.

Enkle kår

Hans mor var stenograf før hun fikk barn, og hans far var ingeniør og fabrikksjef i British conglomerate GEC. Det gjorde ikke at familien hadde god økonomi. Familien bodde i en toroms leilighet der Pichai og broren sov i stua. De hadde en scooter som framkomstmiddel. Pichai pleide å stå foran faren som styrte, mens moren og broren fikk plass på passasjersetet.

Vant stipend

Pichai var flink på skolen, og fikk etterhvert muligheten til å studere til ingeniør ved Indian Institute of Technology i Kharagpur. Etter eksamen fant han et stipend ved Stanford University. Faren brukte 1000 dollar  - mer enn én årslønn - på flybilletten til universitetet som ligger i California, USA.

- Min mor og far gjorde det mange foreldre gjorde dengang. De ofret mye av sine egne liv, og brukte mye av inntekten sin for at barna skulle få en utdannelse, sier han til Bloomberg.

Droppet studiene

Da Pichai ankom Stanford i 1993 skulle han kjøpe en skolesekk, og forteller at han «var sjokkert» over at den kostet 60 dollar. Senere kjøpte han en brukt på nettet.

I USA bodde Pichai på et rom hos en vertsfamilie. Der brukte han store deler av tiden til å savne kjæresten Anjali, som senere flyttet etter ham til USA og ble hans kone.

Planen var at Pichai skulle ta en doktorgrad ved Stanford, og han sjokkerte familien da han droppet skolen etter å ha tatt en Master. Istedenfor begynte han på MBA-studie, og startet som produktsjef hos firmaet Applied Materials i Silicon Valley som lagde microchips.

Ankom Google

Etter en snartur innom konsulentfirmaet McKinsey ankom Pichai Google 1. april 2004. Der begynte han å jobbe med Googles søkeverktøy som etterhvert ga brukere av Internett Explorer og Firefox enkelt tilgang til Google søkemotor. Siden har Pichai vært involvert i flere av nyvinningene til Google. Blant annet var det han som foreslo at Google skulle lage sin egen browser - Chrome har i dag 32 prosent av markedet.

10. august ble han offisielt utnevnt til CEO i Google.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere