NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

Gransker påstander om korrupsjon

Sist oppdatert:
StatoilHydro vil granske påstandene om korrupsjon fra finansmannen Endre Røsjø.

StatoilHydros tidligere fungerende styreleder Marit Arnstad vil granske alle forhold rundt en kontrakt Norsk Hydro inngikk med finansmannen Endre Røsjøs selskap Pinemont Securities.

NA24 – din næringslivsavis

NA24 kunne avsløre at Røsjø hevder han i 2003 fikk en telefon fra en representant fra Norsk Hydro sin olje- og gassdivisjon der det ble bedt om returkommisjon. I samtalen, skriver Røsjøs advokat i flere brev til StatoilHydro, ble det bedt om at et større pengebeløp skulle bli utbetalt til en advokat i utlandet. Utbetalingene kunne man se på som et «politisk bidrag.»

Brevet ble sendt til StatoilHydro som overtok Hydros olje- og gassvirksomhet.

Les mer om saken her: Fikk mystisk telefon

Undersøker påstander
- Vi har gitt beskjed til Sørheim at dette må inngå i granskningsarbeidet som nå er iverksatt. Det er naturlig at disse påstandene vil bli undersøkt, sier Arnstad.

- Hvordan ser du på disse påstandene?

- Det er umulig for meg å ta stilling til de påstandene, sier Arnstad.

Etter at det ble kjent forhold rundt en konsulentkontrakt i Libya, som Norsk Hydro var innblandet i, ble det beordret full gjennomgang av saken både i StatoilHydro og Norsk Hydro. Alle Norsk Hydro sine internasjonale kontrakter innenfor oljeområdet skulle granskes, av begge selskapene av eksterne granskere.

Arnstad sier også at de har tatt brevene fra advokaten til Røsjø opp på et styremøte i StatoilHydro, og at de har sendt av gårde et brev som svar. Men selskapets advokat Tom Melby Eide i selskapets juridiske avdeling forteller NA24 at brevet fremdeles er under utarbeidelse.

Granskning trekker ut
Siden oktober har både StatoilHydro og Hydro hyret inn eksterne granskere for å gå gjennom selskapenes internasjonale kontrakter. Særlig vil man lete med lykt og lupe for å finne spor av korrupsjon. Særlig dreier dette seg om forhold der man kan ha betalt «konsulenter» store pengesummer for å være «døråpnere» til lukrative oljekontrakter.

Så langt har det ikke kommet et knyst om disse granskningene.

- Jeg kan ikke si noe om deadline. Dette er omfattende problemstillinger og det er vanskelig å si når det er klart, sier Arnstad til NA24. Hun sier at Hydros egen granskning foregår parallelt, men at de ikke har noen innsyn i denne.

Ber statsråden om svar
NA24 har tidligere skrevet at Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Hansen har sendt av gårde et skriftlig spørsmål til statsråd Åslaug Haga, som leder olje- og energidepartementet. Denne uken er svaret ventet.

Les mer om den saken her: - Ser ut som korrupsjon

Har du tips? Send en e-post med full diskresjon til nyhetsredaktør Sigvald Sveinbjørnsson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere