Gå til sidens hovedinnhold

Gransker smøring av Forsvaret

Bevertning, reiser og gaver for store summer skal ha inngått i Siemens pleiing av forholdet til Forsvaret.

Avsløringene kommer frem i programmet «Brennpunkt», som sendes på NRK onsdag.

Programmet viser at bevertning, reiser og dyre gaver skal ha blitt brukt i forbindelse med en datakontrakt til 1,5 milliarder kroner mellom Forsvaret og Siemens.

Satte ned utvalg
I november i fjor annonserte Forsvarsledelsen at de setter ned et granskningsutvalg, det såkalte Dalseide-utvalget. Utvalget skal etterforske kontrakter til flere milliarder kroner, etter mistanke om smøring, bestikkelser og korrupsjon.

Mistanken retter seg konkret mot åtte firmaer i teknologisektoren og deres forhold til folk i Forsvaret, skriver NRK. Brennpunkt har undersøkt flere av disse selskapene og deres kontrakter med Forsvaret.

Redaksjonen har blant annet fått tilgang til Siemens-konsernets interne konti som skal ha blitt brukt til bevertning og gaver til representanter for Forsvaret.

Det er første gang så detaljerte opplysninger om en stor bedrifts smøring av offentlig ansatte kommer fram, ifølge TV-kanalen.

Forsvarsministeren reagerer
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen reagerer på avsløringene.

- Dette er helt uaktseptabelt, derfor foretar vi nå en ekstern granskning. Granskningen vil bli klar i juni, og før det synes jeg ikke det er riktig å felle noen dom over dette, sier Strøm-Erichsen til NRK.

Tidligere divisjonsdirektør Petter Moestue i Siemens var ansvarlig for kundekontakten med Forsvaret. Han sier til Brennpunkt at han ikke husker størrelsen på beløpene som ble brukt til denne virksomheten.

- I disse relasjonene hvor man håndterer slike store kontrakter, så er det vanskelig å ikke være gavmild. Man får et takknemlighetsforhold, som jeg også følte vanskelig, sier han.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?