Gratisspill kan koste tusenlapper

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

Slik hindrer du at barna spiller deg blakk.

19.01.11 21:27

TV og spillkonsoller har i mange år blitt ansett som en svært enkel «barnevakt». Med inntredenen av iPhone, og kanskje spesielt iPad, har dette begrepet blitt utvidet. Mange har rett og slett funnet ut at dette er produkter som kan underholde barna når en er på farten.

På Apples AppStore finnes det nærmest et ubegrenset utvalg av flotte spill for barn - alt fra den gamle klassikeren «Hvor er Willy», Monopol, Angry Birds og en lang rekke andre applikasjoner og spill som du bare har hørt om hvis du har barn.

Flere ting enn gratis og betaling
Tidligere var det ganske greit å forholde seg til applikasjoner. Enten var de gratis, eller så kostet de penger. Men for en stund tilbake åpnet Apple for at du kan gjøre kjøp fra inni applikasjoner. Grunnen var at en enkelt skulle kunne gjøre oppgraderinger fra demoversjoner til fullversjoner, gi deg mulighet til å kjøpe utvidelsespakker og lignende.

Men denne muligheten kan også være en stor felle om du overlater barna for seg selv.

«Gratisprogrammer» tjener masse penger
Om du tar en titt på Apples liste over applikasjoner som tjener mest penger på AppStore, så vil du se at det på listen er flere applikasjoner som er gratis å laste ned. Likevel klarer de altså å tjene svært godt med penger. Årsaken er altså at de tar seg betalt for oppgraderinger inni spillet.

Og om du ser nærmere på hvilke gratisapplikasjoner som tjener godt med penger, så vil du se at fellesnevneren er at de er laget for barn.

«Smurfs' Village» er gratisapplikasjonen som for tiden gjør størst suksess, og de tjener penger på at en kjøper en valuta i spillet som gjør at ting går raskere og at spiller blir morsommere å spillet. Kjøpet av denne valutaen trekkes rett fra kredittkortet som er koblet til din iTunes-konto, og krever ikke at passordet må skrives inn. Dermed kan barna tømme ditt kredittkort uten at du er klar over det.

NRK Nord-Trøndelag skrev i starten av januar om Ståle Jensen som rett over nyttår mottok en kjemperegning etter at datteren hadde spilt spillet. Etter få dager hadde hans datter klart å spille på seg en regning på 4446-kroner gjennom kjøp av såkalte «smurfebær». En kan kjøpe slike bær for opp til 550 kroner av gangen.

Et problem for mange
Nettavisen har etter det store julerushet fått en rekke tilbakemeldinger fra foreldre som er oppgitt over større og mindre trekk som har kommet som en følge av kjøp i spill - ikke bare fra «Smurfs' Village», men også andre lignende konsepter.

- Vi får noen henvendelser på dette, og det er et fenomen vi er veldig engasjert i. Vi opplever at det er en kommersiell ukultur der terskelen er veldig lav for der app, og særlig spill, kan utløse kostnader, sier daglig leder Øystein Samnøen i organisasjonen Barnevakten.

- Det er veldig utydelig kommunikasjon overfor brukeren om at kostnader tilløper, påpeker han.

Vil ha tydeligere informasjon
Ifølge Barnevakten må bransjen nå ta en rydderunde.

- Man må tydeliggjøre at kjøp koster penger, og innføre en godkjenning for hvert kjøp, krever Samnøen.

Samtidig påpeker han at foreldre også har et ansvar.

- Dersom barn bruker smarttelefoner eller tablets, så må man snakke med dem om at virtuelle ting kan koste ekte penger.

Mulig å skru av
Men fram til det blir innført nye rutiner for kjøp inni applikasjoner, så finnes det en funksjon i både iPad og iPhone som deaktiverer muligheten til å gjøre denne typen kjøp.

Gå inn på Innstillinger -> Generelt -> Restriksjoner -> Skru av «Kjøp i program»

PS! Funksjonen lar deg ikke selv velge separate innstillinger for forskjellige programmer, så enten har du muligheter over alt eller ingen steder. Funksjonen påvirker ikke vanlige kjøp i iTunes og AppStore.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.