NA24.no

Graver ned rikdommen

Sist oppdatert:
Det går nedover med de virkelig søkkrike.

LONDON (NA24): Først bygget han seg opp. Nå graver han seg ned.

Det er blitt en ny trend blant Londons mange millionærer å grave seg frem til utvidelser under nyinnkjøpte luksusboliger. Siste mann ut med slike eventyrlig dyre planer er Jon Hunt (54), eiendomsmegleren som tidligere i år solgte firmaet Foxtons og innkasserte en gevinst på 4,5 milliarder kroner.

For to år siden kjøpte Hunt et hus med åtte soverom i Kensington Palace Gardens, Londons dyreste boligadresse, for 161 millioner kroner - og ble dermed nabo til den norske ambassadeboligen. I samme gate bor stålkongen Lakshmi Mittal.

15 meter ned
Nå har Hunt søkt om tillatelse til å grave 15 meter ned for å gi plass til svømmebasseng, tennisbane, en romslig gymsal og det han kaller et bilmuseum der han blant annet skal parkere sin samling av seks Ferrarier. Utvidelsen tilsvarer en høyde på minst fire husetasjer.

Å utvide nedover og i slike dimensjoner er ikke billig. Hunt må regne med å grave dypt i lommeboken, for her snakker man om en kostnad på flere titalls millioner pund.

Den gigantiske utvidelsen under jorden skal bygges under hagen. I slike strøk av byen gis det sjeldent anledning til å utvide oppover. Selve huset er på syv etasjer og har rikelig med plass til Hunt, hans kone og parets fire barn. Paret har også et digert landsted nord for London.

Mange søker byggetillatelse
Hunt er langt fra den eneste millionæren med store underjordiske planer. I bydelene Chelsea og Kensington har man i løpet av få år mottatt 400 lignende søknader. Byggetillatelse blir vanligvis innvilget. Hedgefond-millionæren Chris Rokos (36) søkte nylig om å grave seg ned i størrelsesorden fire etasjer i Notting Hill for å gi plass til et svømmebasseng med stupetårn.

Den russiske millionæren Leonid Blavatnik (49), som har hentet sine millioner fra oljebransjen, bor i Kensington Palace og har søkt om utvidelse nedover for plass til stor garasje, svømmebasseng, gym og privat kino. Han kjøpte huset med 15 soverom i 2004 for 500 millioner kroner.

Den nye trenden har også sine skeptikere som advarer at klimaendring kan medføre mye nedbør, noe som i tur og orden kan føre til at vann kan trenge seg inn i alle disse underjordiske hallene. Så pessimistisk er tydeligvis ikke de med mye penger og dyptgående planer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere