*Nettavisen* Økonomi.

Grekerne våkner mandag opp til prishopp på mat og drikke

Moms på drikkevarer og mat på greske spisesteder og barer stiger fra 13 til 23 prosent mandag.

Moms på drikkevarer og mat på greske spisesteder og barer stiger fra 13 til 23 prosent mandag. Foto: Alkis Konstantinidis (Reuters)

Grekere og turister må fra mandag av punge ut litt mer for mat og drikke i Hellas.

20.07.15 18:50

Momsen økes nemlig på en rekke varer. Det var et av kravene landets internasjonale kreditorer har stilt for at Hellas skal få en ny låneavtale.

Det betyr blant annet at moms på drikkevarer og mat på greske spisesteder og barer settes opp fra 13 til 23 prosent.

– Vår ouzo og moussaka kommer uheldigvis til å være dyrere fra mandag, sier Kostas Sarafis, en servitør i Aten til nyhetsbyrået DPA.

Momsøkningen gjelder også for drosjer, noe både grekere og turister vil merke.

LES OGSÅ: – Stengte banker kostet Hellas 3,3 milliarder euro

Mer i statskassen

Økningen i moms og avgifter ventes ifølge greske medier å tilføre statskassen 800 millioner euro, tilsvarende rundt 7 milliarder kroner, fram til årsskiftet.

Greske medier hadde søndag satt opp en liste over varer som kommer til å bli dyrere fra mandag: Kjøtt, fisk, kaffe, te, juice, ris, mel meieriprodukter, dopapir og kondomer.

Kort tid etter at den nye reformpakken torsdag ble godkjent av den greske nasjonalforsamlingen, opplyste Den europeiske sentralbanken (ESB) at den øker krisefinansieringen til de greske bankene.

Det betyr at bankene åpner igjen mandag etter å ha vært stengt i tre uker.

Bankene vil fortsatt ha såkalt kapitalkontroll for å hindre at de går tomme for kontanter. Kontantuttak begrenses til 420 euro per uke, i stedet for 60 euro om dagen som har vært begrensningen siden slutten av juni.

Financial Times anslår at det bankene kontantbeholdning forrige uke var nede på 1 milliard euro.

LES OGSÅ: Gresk forsker: – Avtalen er lagd for å slå feil

Store uttak

– Vi gjør dette for å styrke moralen. Selv om vi åpner dørene, er ikke alle tjenester på plass. Det er første skritt mot normalisering, men det vil ta tid, sier en bankansatt.

Det vil bli mulig å betale regninger innenlands, gjøre innskudd og få tilgang til bankbokser. Fortsatt vil det være begrensninger på overførsler til og fra utlandet, noe som skaper store problemer for det greske forretningslivet.

Siden oktober har greske bankkunder tatt ut til sammen 35 milliarder euro i frykt for at bankene skal gå over ende eller at landet skal forlate euroen.

Tyskland statsminister Angela Merkel sier søndag at man snart må finne en løsning på situasjonen.

– Dette er ikke et normalt liv, så nå må vi være raske med å forhandle, formaner hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.