NA24.no

Grell start i USA

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Wall Street følger børsene rundt om i verden ned.

Nedturen fortsetter i USA etter at børsene i New York avsluttet den verste uken på fire år.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones faller 0,44 prosent til 12.060,82 poeng mandag ettermiddag. Den brede S&P 500-indeksen er ned 0,74 prosent til 1.376,90 poeng. Den teknologidominerte Nasdaq-indeksen faller 0,82 prosent til 2.348,41 poeng.

Det er hovedsakelig to faktorer som tynger børsene. Frykt for at den amerikanske økonomien kan tre inn i resesjon drar pessimistene frem fra sine bjørnehi. Samtidig har den nye styrken i den japanske valutaen Yen bidratt til at spekulanter må realisere sine posisjoner for å dekke inn tap på japanske lån.

Såkalte ”carry-trades”, der investeringen er basert på å ta opp billige lån i valutaer med lav rente for så å investere lånet i andre valutaer eller aktiva med langt bedre avkastning.

De siste årene har nesten vært en sammenhengende opptur ved de fleste børsene rundt om i verden. Flere har snakket om at aksjemarkedene kan være på vei inn i en dypere korreksjon og siste uke har vært preget av omfattende nedsalg og gevinstsikring.

USAs finansminister Henry Paulson og hans japanske kollega, Koji Omi, har i forbindelse med et tre nasjonsbesøk sakt at de ikke er bekymret for svingningene i de regionale aksjemarkedene. Begge pekte på at markedsmekanismene fungerer som de skal.

Produsenten av Blackberry, Research in Motion, er blitt innblandet i en opsjonsskandale. Selskapet må ta avsetninger i forbindelse tilbakeføring av datoer ved utstedelse av opsjoner til ledelsen.

Frontkontraktene på referanseoljen WTI faller til 60,60 dollar fatet ved råvarebørsen i New York.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere