*Nettavisen* Økonomi.

Grensehandel: Bygger gigantisk kjøpesenter

SKISSE: Slik vil det nye gigasenteret på Storlien rett over grensa se ut. Foto: Svenska Handelsfastigheter

Totalt skal det brukes 400 millioner kroner på et nytt kjøpesenter på Storlien, rett over grensa til Sverige.

09.01.19 19:13

Det er omtrent 290.000 trøndere som harryhandler. De kan nå glede seg over et fett nytt kjøpesenter rett over grensa til Sverige.

Nettavisen har skrevet en rekke saker om det voldsomme omfanget av grensehandelen. Nordmenn valfarter til söta bror for å kjøpe godteri, tobakk, kjøtt og sprit.

Det nye kjøpesenteret på Storlien har en prislapp på hele 400 millioner kroner og vil totalt romme 24.000 kvadratmeter.

Langs E14

Det flunkende nye grensehandelssenteret skal ligge langs veien E14 for å være skreddersydd for norske harryhandlere. Det vil ifølge Svenska Handelsfastigheter være 80 ladestasjoner for elbiler på parkeringsplassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

E14: Nordmenn kan kjøre langs E14 og komme rett til senteret. Foto: Svenska Handelsfastigheter

– Dette er det største nybyggprosjektet i Storlien siden høyfjellshotellet ble bygd på 1880-tallet, og kommer til å bli en stor attraksjon, sier Thomas Holm som er visedirektør i Svenska Handelsfatigheter.

Kjøpesenteret skal ifølge svenskene stå ferdig i 2020.

– Vi vet det finnes et tilstrekkelig kundegrunnlag. Grensehandelen er på ca 25 milliarder svenske kroner i 2017, den ventes å øke fremover. Interessen er stor for satsingen, og vi diskuterer med flere leietagere, sier Holm.

Klikk på bildet for å forstørre.

PARKERING: Parkeringsplassen skal utvides med blant annet 80 nye ladestasjoner.  Foto: Svenska Handelsfastigheter

Norgesgruppen deleier i Eurocash

De to største butikkene skal være Coop og Eurocash.

Sistenevnte er en av de store butikkene ved det nye kjøpesenteret. Eurocash eies i stor grad av Norgesgruppen. Eurocash vil tjene gode penger på at nordmenn ikke reiser til norske butikker som Kiwi, Bunnpris og Meny, men heller setter seg i bilen og kjører over grensa.

På spørsmål fra Nettavisen sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen at de er mest opptatt av de norske butikkene.

Klikk på bildet for å forstørre.

NORGESGRUPPEN: Per Roskifte er Konserndirektør informasjon og samfunnskontakt.  Foto: Norgesgruppen

– NorgesGruppen investerer nesten utelukkende i norsk dagligvarehandel og er selvfølgelig mest opptatt av at det handles i Norge og at norske arbeidsplasser er trygge. Likevel har vi av flere grunner siden 2017 valgt å ta en posisjon i Eurocash, blant annet fordi grensehandelen ikke er en døgnflue, og at det er viktig for oss å lære mer om denne formen for dagligvarehandel blant nordmenn, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag