*Nettavisen* Økonomi.

Grensehandelen øker tross svekket krone

HARRYHANDLER: Selv om vi får mindre for pengene hindrer det ikke oss i å reie til Sverige og handle. Illustrasjonsfoto. Foto: Jonathan Nackstrand (Afp)

Selv om en svak krone gjør at det er mindre å hente på å dra over grensen, øker den såkalte harryhandelen.

15.06.15 22:42

Virke mener avgiftspolitikken må endres dersom man vil få ned grensehandelen.

Det viser seg nemlig at vi ikke dropper Sverige-turen bare fordi de norske kronene ikke lenger er like overlegne. Tvert imot viser tall fra Statistisk sentralbyrå at grensehandelen tar seg opp; vi tar turen oftere og vi legger igjen flere kroner hos broderfolket.

– Ja, grensehandelen holder seg fortsatt høy. Et annet utvalg enn hjemme, samt turen i seg selv, kan spille inn når folk velger å dra over grensen. Om man i tillegg regner med bruk av både tid og drivstoff, kan imidlertid vinningen fort gå opp i spinningen, påpeker direktør Ingvill Størksen i Virke Dagligvare overfor Aftenposten.

Men hun mener også det finnes strukturelle årsaker, som forskjeller i avgiftssystemene i Sverige og her hjemme. Hun viser blant annet til avgiften på emballasje på drikkevarer.

– Den ble innført som en miljøavgift. Men bransjen har for lengst løst problemet, så nå fremstår den mer som et straffegebyr, forteller Størksen. Hun sier det må tas grep dersom man vil unngå at grensehandelen fortsetter å øke.

– Regjeringen må ta grensehandelen på alvor, både av hensyn til norske arbeidsplasser, statens inntekter og klimaet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.