Grep inn mot skyhøy yen

Foto: FRANCK ROBICHON (Scanpix)

Japanske myndigheter grep inn i valutamarkedet.

31.10.11 09:17

Den japanske sentralbanken valgte å jekke ned yenen i mot dollaren mandag morgen, norsk tid. Årsaken var at yenen var på rekordnivåer i mot dollaren. Bare noen få ganger siden andre verdenskrig har yenen vært så sterk i mot dollar.

Etter at den japanske sentralbanken intervenerte, falt den japanske valutaen 4,2 prosent til 79,01 dollar. Forholdet i mot australske dollar falt med 1,4 prosent.

Tiltak før G-20-møte
Den japanske finansministeren Jun Azumi sa mandag at myndighetene innførte tiltak for å svekke yen, som har styrket seg samtidig som verdens aksjemarkeder har steget klart.

Azumi sa mandag at japanske myndigheter vil reagere i mot spekulasjoner, og planlegger nye intervensjoner til man oppnår tilfredsstillende nivåer på yenen.

Tiltaket til japanske myndigheter kommer i forkanten av G-20-møtet, som vil bli avholdt i Cannes i Frankrike. Her vil sentralbanksjefer og statsledere i 20 av verdens ledende land møtes for å diskutere økonomiske tiltak for verdensøkonomien.

Flere innfører tiltak
Denne høsten har det vært turbulent i valutamarkedet. Årsaken er at investorene har vært skeptisk til å ha pengene i euro og dollar. Dermed har de sett etter andre sikre havner.

Foruten sikre statsobligasjoner og gull, fikk den sveisiske valutaen en skikkelig opptur i høst. Dette førte til at Den sveitiske sentralbanksjefen gikk inn å kjøpte euro og annen utenlandsk valuta. Også norske kroner var under et visst press, men den norske valutaen regnes som for liten til at store internasjonale investorer regner den som interessant for investeringer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.